ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Κομισιόν: Ενίσχυση για 7 έργα ηλεκτρικής ενέργειας. ΥΨΟΥΣ 36 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
19/12/2013
Τη χορήγηση 36 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για επενδύσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των αποφάσεών της για κρατικές ενισχύσεις.
Η Κομισιόν έκρινε ότι η στήριξη του Δημοσίου σε επτά έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση και επέκταση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι σύμφωνη με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
Τα συγκεκριμένα έργα αυτά θα συμβάλουν στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω βελτίωσης της αξιοπιστίας του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρατική αυτή ενίσχυση θα προωθήσει τους βασικούς ενεργειακούς στόχους και τις κύριες περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, χωρίς να προκαλέσει στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη κρατική ενίσχυση θα βοηθήσει την Ελλάδα να επεκτείνει και να ενισχύσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και θα ωφεληθούν οι καταναλωτές από τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».
Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό επενδυτικό κόστος των έργων ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση, ύψους 36 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, θα διατεθεί κυρίως για την επέκταση μιας γραμμής μεταφοράς 400 kV στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και για την κατασκευή ενός επιπλέον υποσταθμού υψηλής τάσης στην περιοχή.
Το έργο θα διευκολύνει την προβλεπόμενη πρόσθετη διασύνδεση με τη Βουλγαρία και θα συμβάλει στη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το αντίστοιχο σύστημα της Τουρκίας, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση της ΕΕ με την Ασία μέσω της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, η ενίσχυση θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός επιπλέον υποσταθμού υψηλής τάσης στην περιοχή της Πελοποννήσου, ο οποίος θα επιτρέψει την ένταξη εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο νέος υποσταθμός αποτελεί ένα από τα πιθανά σημεία σύνδεσης για μελλοντική επέκταση του συστήματος στη νήσο Κρήτη, η οποία επί του παρόντος δεν είναι διασυνδεδεμένη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, σε σχέση με τη σημερινή παραγωγή καυσίμων στο νησί από δαπανηρές μονάδες που λειτουργούν με ντίζελ.
Τα έργα θα συμβάλουν και στη χρηματοδότηση της εγκατάστασης υπόγειων καλωδίων για την κάλυψη αναγκών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πολύ τουριστικές περιοχές, όπως το Ηράκλειο. Τα έργα θα εγγυώνται την ασφάλεια και αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης των περιοχών αυτών, επιλύοντας με τον τρόπο αυτό τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τις περιόδους αιχμής.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα συμβάλλουν στην ασφάλεια και αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών, χάρη στη βελτίωση των δικτύων και την ασφάλεια της λειτουργίας τους. Δεδομένου ότι οι δασμοί και η πρόσβαση στο δίκτυο διέπονται από ρυθμίσεις, οι ενδεχόμενες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού αναμένεται να είναι περιορισμένες. Ταυτόχρονα, τα έργα θα βελτιώσουν το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους προμηθευτές, και ιδίως τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου