ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Υπέρ της καθιέρωσης αναλογικών διοδίων ο Μ. Χρυσοχοϊδης. «ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ»

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     "
05/12/2013
Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απέναντι στη καθιέρωση αναλογικών διοδίων, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για τα μεγάλα οδικά έργα.
 
 
 
 
 

«Υπάρχει μία αδικία που πρέπει να αρθεί, σε σχέση με τους συχνούς χρήστες. Πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που να δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να πληρώνουν ανάλογα με τον δρόμο που έχουν να κάνουν και να έχουν καλούς εναλλακτικούς δρόμους και κατευθύνσεις», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης σε παρέμβασή του κατά την διάρκεια ακρόασης φορέων που είχαν κληθεί στην επιτροπή και οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους επεσήμαναν το ζήτημα των χρεώσεων των διοδίων.
Επίσης, ενημέρωσε την επιτροπή ότι στο σχέδιο νόμου έχει περιληφθεί διάταξη για την ύπαρξη αναλογικών διοδίων, πρόνοια που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση.
Όσον αφορά στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως η πρώτη προϋπόθεση που έθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν πως «ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά αναλογικά διόδια γιατί τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα εκεί, ώστε ο παραχωρησιούχος να γνωρίζει τι παραλαμβάνει ακριβώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ανέφερ ότι η επανεκκίνηση των έργων είναι απαραίτητη αλλά δεν θα πρέπει να γίνει καμία αύξηση στην τιμή των διοδίων. Πρότεινε να καθιερωθεί χιλιομετρική χρέωση και να αναζητηθούν άλλοι τρόπο για τη χρηματοδότηση των έργων.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας δήλωσε ότι τα έργα είναι απαραίτητα, αλλά δεν πρέπει πέσει και άλλο βάρος στις πλάτες των πολιτών. Επιπλέον ζήτησε από το υπουργείο να αποτυπώσει με σαφή τρόπο στο νομοσχέδιο ότι δεν θα θυσιαστεί το κομμάτι Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό εν ονόματι της επανεκκίνησης και να αποτυπωθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης υπογράμμισε πως «μέχρι την κατασκευή των παρόδιων δρόμων θα πρέπει τα διόδια να είναι μηδενικά». Επίσης, τάχθηκε υπέρ του συστήματος χιλιομετρικής χρέωσης, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προκειμένου να τονωθούν τα δημόσια έργα και η απασχόληση στον κλάδο του.
Παράλληλα κατά της αύξησης της τιμής των διοδίων και της δημιουργίας νέων σταθμών τάχτηκαν οι δήμαρχοι Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Μεγαρέων και Χαλκιδέων.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γιώργος Βλάχος, ζήτησε από τον κ. Χρυσοχοϊδη να ξεκαθαρίσει το θέμα στην απογευματινή συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου σημειώνοντας πως «ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί κύριε υπουργέ από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση των διοδίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου