ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ». «ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ»

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "
16/12/2013

«Όλα είναι θέμα δημοσιονομικού κόστους. Εάν φέρνετε προτάσεις, να φέρνετε και ισοδύναμα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας όσον αφορά στα αιτήματα που υπέβαλαν οι φορείς στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς που δεν έχουν οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα» όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Πολ Τόμσεν είπε στον Γ.Στουρνάρα «αφού θα φύγετε που θα φύγετε, γιατί δεν παίρνετε τα νέα μέτρα;».

 
Απαντώντας στους φορείς για τα ενοίκια, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει κάποιος υποχρέωση να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια», ενώ στο αίτημα για εκπτώσεις στα ξενοίκιαστα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν υπάρχει τρόπος για τα ξενοίκιαστα ακίνητα», διότι είναι δύσκολο να υπάρχει διάκριση ως προς ποια είναι προς αξιοποίηση και ποια είναι εξοχικά.
Ως προς το νομοσχέδιο και τις παρατηρήσεις των φορέων, ο κ. Στουρνάρας επανήλθε με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τα ισχύοντα στην ΕΕ για να επισημάνει ότι ο φόρος είναι στο 1,6% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κινείται πιο ψηλά.
Στα πυρά που δέχεται η «παραβίαση ασύλου» με τη δυνατότητα της εφορίας να διενεργεί ελέγχους σε σπίτια ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν δηλωθεί ως έδρα της επιχείρησης, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι όλοι τους, όταν άνοιξαν βιβλία, υπέγραψαν μια υπεύθυνη δήλωση.
Στις επισημάνσεις ότι εξαιρούνται ευνοϊκής μεταχείρισης όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και άρα στερούνται φοροδοτικής ικανότητας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν εξαιρούνται εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής.
Απάντησε επίσης και σε όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ στην Επιτροπή Οικονομικών, που εκτίμησε ότι τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί από τη φορολογία ακινήτων δεν θα εισπραχθούν, διότι εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα και κατηγόρησε τον υπουργό επειδή έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διάταξη για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση των off shore.
«Με τη συγχώνευση των ΔΟΥ, εκεί που είχαμε εφοριακούς που έκοβαν παράβολα, τώρα γίνονται ελεγκτές. Ξέρετε ότι έχουμε ζητήσει προσλήψεις ελεγκτών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να σας ενισχύσουμε. Και επίσης έχετε ενισχυθεί και με τεχνολογικά μέσα και με δυνατότητα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας. Άρα θα ήθελα λίγο πιο δημιουργική κριτική» είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος εξάλλου στο άρθρο 33 του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταχείριση των off shore εταιρειών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Mπήκε για να διευκολύνουμε αποκρατικοποιήσεις. Όσοι αποκαλύπτουν το όνομα, ποιοι, δηλαδή, είναι πίσω από off shore, δεν έχουμε λόγο να τους βάλουμε το 15%. Το 15% είναι τιμωρητικός φόρος για όσους δεν αποκαλύπτονται και δεν ελέγχονται από οργανωμένες αγορές».
Απαντώντας στις επικρίσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο φόρος έχει μειωθεί δραστικά για τα αγροτεμάχια σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Επέμεινε επίσης στην καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους αγρότες διότι με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατό να ελεγχθούν οι μεσάζοντες και να κλείσει η ψαλίδα των τιμών από το ράφι στο χωράφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου