ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τι προβληματίζει το ΓΕΕΘΑ στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma.gr   "

προβληματίζει το ΓΕΕΘΑ στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Προβληματίζει τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας – αλλά και την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ-  η νέα τακτική προκλήσεων της Άγκυρας που έγκειται σε παρατεταμένες πτήσεις  αεροσκαφών Ηλεκτρονικού Πολέμου τυπου CN-235 κατά μήκος του χώρου του Ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα με διαδοχικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου γύρω από πολλά νησιά, κυρίως των Δωδεκανήσων!
Ηδη από τις αρχές του έτους που ξεκίνησε το νέο αυτό ”τροπάρι”,  η ιδιόμορφη αυτή πρόκληση με τις άγνωστες προς το παρόν επιχειρησιακές επιδιώξεις, έχει συμβεί 5 φορές!
Η τελευταία ήταν προχθές όπου 2 τουρκικά CN-235 παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μεταξύ 6-10 ν.μ. 28 φορές! Η πρόκληση ήταν διπλή αφού έγιναν δυο δρομολόγια, το ένα από Βορρά προς Νότο και το άλλο αντιστρόφως.Η μια είσοδος ήταν από το ύψος της Λήμνου και η έξοδος,μετά από 14 παραβιάσεις, από σημείο ανατολικά της Ρόδου( το άλλο αντίστροφα)
Άλλες τρεις φορές φέτος ”πρωταγωνιστής” στις παραβιάσεις ήταν πάλι αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου CN-235 με ανάλογο αριθμό παραβιάσεων – , επιχειρώντας έτσι να καθιερώσουν μια νέου τύπου πρόκληση  με βασικό χαρακτηριστικό πέραν  του τύπου του αεροσκάφους  και  την διάρκεια , αφού κάθε πτήση διαρκεί 2,5 ώρες και περνάει …”σουβλάκι” (ή …”κοκορέτσι ”, αν θέλετε κατά τις αεροπορικές εκφράσεις ) τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μεταξύ 6-10 ν.μ. σε πολλά νησιά!
 
Αναβάθμιση ελληνικής αντίδρασης
Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχουν δώσει ακόμα μια ερμηνεία στην τακτική αυτή των Τούρκων – στο τραπέζι βεβαίως υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις αλλά σε αυτή την βάση,σταθμίζονται και αξιοποιούνται ,σύμφωνα με πληροφορίες ,  διαφορά δεδομένα.
Ως πρώτη πάντως αντίδραση -προσαρμογή στα νέα δεδομένα  η ελληνική πλευρά-  μετά και την δεύτερη  ”μαζική” – διαδοχική παραβίαση από CN-235-  αναβάθμισε την διαδικασία αναγνώρισης αναχαίτισης και στέλνει πλέον  αεροσκάφη επιφυλακής για την καταγραφή τους και ό, τι άλλο απαιτείται από πλευράς αεράμυνας.
Ετσι-όπως ανακοινώθηκε ήδη – όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική – δηλαδή από μαχητικά αεροσκάφη που σηκώνονται από τις προκεχωρημένες βάσεις ή είναι στον αέρα για περιπολία.
Για τα νέα δεδομένα έχει ενημερωθεί και το ΥΠΕΞ, ενώ πάντα προωθούνται οι αναγκαίες διπλωματικές κινήσεις.
OnAlert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου