ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Οικονομική κρίση & στρες: επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές»

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Γ.Π.ΧΡΟΥΣΟΥ
21/01/2014
Τα μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας & Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αντώνης Μακρυγιαννάκης, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Οικονομική κρίση & στρες: επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές». 
Η εκδήλωση έγινε προς τιμήν του Καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής Εδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας  κ. Γεωργίου Π. Χρούσου στις 16 Ιανουαρίου 2014.

Η οικονομική κρίση λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, με έκδηλες αρνητικές επιδράσεις στην κοινωνία (αύξηση των αυτοκτονιών και αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα). Η οικονομική κρίση και το στρες που αυτή συνεπάγεται επιδρούν δυσμενώς στην ικανότητα αναπαραγωγής της γυναίκας. Επίσης, το στρες συντελεί στη δυσμενή έκβαση των κυήσεων (ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, υπέρταση της κύησης, προεκλαμψία), με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κυοφορούμενο έμβρυο, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης. Η ενδομήτρια έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει και στην εκδήλωση σοβαρών παθήσεων μελλοντικά στην ενήλικη ζωή, οι οποίες συσχετίζονται με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, π.χ. μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά και ψυχικά νοσήματα. 
Ο Γεώργιος Χρούσος έχει διεθνώς αναγνωρισμένο έργο σχετικά με την επίδραση του στρες στην παθογένεια μιας μεγάλης σειράς παθήσεων: ψυχιατρικών, αυτοάνοσων, αλλεργικών και ψυχοσωματικών διαταραχών. Ο κ. Χρούσος  είναι ο μοναδικός Έλληνας κλινικός ιατρός και ερευνητής τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού που περιλαμβάνεται ανάμεσα στους κορυφαίους παγκοσμίως επιστήμονες στην Κλινική Ιατρική και στη Βιολογία & Βιοχημεία. Ο κ. Χρούσος έχει τιμηθεί διεθνώς με δεκάδες βραβεία και εφέτος, η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία του απένειμε την κορυφαία διάκριση στην ενδοκρινολογία: το Fred Conrad Koch Award, βραβείο για τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στον κλάδο της ενδοκρινολογίας. Ο κ. Χρούσος είναι ο πρώτος Έλληνας και ο τρίτος μη Αμερικανός που λαμβάνει αυτή την ύψιστη διάκριση. Η ομιλία του κ. Χρούσου θα αφορά την επίδραση της οικονομικής κρίσης και του στρες στην ελληνική κοινωνία.
Στην εκδήλωση μίλησαν και διακεκριμένοι επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι ο Philip Gold και ο Roberto Romero.
 
ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου