ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Σακχαρώδης Διαβήτης και Φραγκόσυκα

ΠΗΓΗ :  "    pentapostagma.gr    "

φραγκόσυκαΠολλές φορές γίνονται αναφορές, για τις νέες μεθόδους σχετικώς με την καταπολέμηση του Σακχαρώδους Διαβήτου τύπου ΙΙ. Προσφάτως δημοσιοποιήθηκε ότι προσβάλλει και τα παιδιά. Αποδίδει δε την προσβολή αυτήν στον σύγχρονον τρόπο διατροφής και παρατηρεί.
«Το σύγχρονο μοντέλο διατροφής δυτικού τύπου που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους όπου κύριες πηγές είναι το κρέας, τα αλλαντικά, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο, διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής, πατατάκια, σοκολάτες, κρουασάν κ.α. και την χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών όπου κύριες πηγές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη ακόμα και στα παιδιά».
Και για να προστατεύσει τα παιδιά από την μάστιγα αναφέρει.
«Θα πρέπει να επισημανθεί με ιδιαίτερη προσοχή ότι όσο και αν η παχυσαρκία φαίνεται να είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου στα παιδιά, ωστόσο, η ηλικία αυτή δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση τη χρήση αυστηρών διαιτών ή φαρμακευτικής αγωγής με σκοπό την απώλεια βάρους. Η έμφαση θα πρέπει να δίνεται πάντα στην αλλαγή του τρόπου ζωής μέσα από την εκμάθηση των αρχών της ισορροπημένης διατροφής και την ενσωμάτωση της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των παιδιών».
Εδώ θα πρέπει να επισημάνομε μετ’ επιτάσεως ότι η καλλίτερη πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτου Τύπου ΙΙ, ευρίσκεται στο φυτικό φαρμακείο. Αλλά ποία είναι αυτά τα φυτά που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος;;
Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά είναι η Φραγκοσυκιά.
Πρόκειται για το φυτό Opuntia ficus indica, όπως είναι το επίσημο όνομα χωρίς δυστυχώς να έχει ανάλογο στην Ελληνική. Είναι ένα φυτό με πολλαπλές προσφορές τόσον στον οικονομικόν. περιβαλλοντικόν, μαγειρικόν αλλά κυρίως όσον στον θεραπευτικόν τομέα. Όμως ο Έλληνας ελάχιστα γνωρίζει περί του φυτού και κατ’ ακολουθίαν ελάχιστα ωφελείται από τα ευεργετήματα και τις προσφορές του.
Αν εξαιρέσομε τις εμπειρικές παρατηρήσεις και διαβεβαιώσεις σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπου οι κάτοικοι καταναλίσκουν φραγκόσυκα και «φύλλα» ως υπογλυκαιμικό μέσο, δηλαδή όταν η γλυκόζη ευρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι επιστημονικές έρευνες μελέτησαν και επιβεβαίωσαν πλήρως τις πρακτικές αυτές χρήσεις. Στην ανάγκη πραγματοποιήσεως επιστημονικών ερευνών, ωθήθησαν οι μελετητές, από την σταθερή προτίμηση, των τοπικών κοινωνιών όλου του Μεξικού στην φραγκοσυκιά, ως τροφής, αλλά και ως φυτού κατά των συμπτωμάτων του διαβήτη. Τα «φύλλα» της φραγκοσυκιάς ενδείκνυνται για την αντιδιαβητική θεραπεία. Οι επίσημες έρευνες, ξεκίνησαν πριν από 25χρόνια, στα Πανεπιστήμια Μεξικού, Αριζόνας, Τέξας, Ισραήλ και κατεχωρούντο κατά διαστήματα σε επιστημονικά περιοδικά. Η υπογλυκαιμική επίδραση σε μη εξαρτωμένους από ινσουλίνη ασθενείς είναι αξιοσημείωτη. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση στην απορρόφηση της γλυκόζης.
Στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Pharmaceutical Association» Απρίλιος 2002 δημοσιεύτηκε μελέτη σχετικώς με την προσφορά των βοτανικών προϊόντων για τον διαβήτη. Σ’ αυτήν αναφέρεται η φραγκοσυκιά ως ένα από τα εκτενέστερο μελετημένα υπογλυκαιμικά φυτά. Οι ερωτηθέντες ασθενείς δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν καθημερινώς φραγκόσυκα και για δίαιτα και για θεραπεία όταν μάλιστα αισθάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης να είναι σε υψηλά επίπεδα. Τα φραγκόσυκα προσφέρονται για μία ισορροπημένη δίαιτα. (Βλ βιβλίο «Τα Φραγκόσυκα» Μιχ. Στρατουδάκη www.fragosika.gr ).
Η χρήση καρπών και κλαδωδίων φραγκοσυκιάς συμβάλλει τα μέγιστα στην πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτου Τύπου ΙΙ. Η κατασταλτική του συμβολή είναι αποτελεσματική, αλλά στην φάση αυτή τον λόγο έχουν οι Ιατροί. Προσωπικώς συνιστούμεν την συνεχή χρήση για πρόληψη της νόσου αλλά και δεκάδων άλλων νόσων όπως της χοληστερίνης και της ενδυναμώσεως του Ανοσοποιητικού συστήματος. Η τελευταία αυτή προσφορά αλλά όπως και δεκάδες άλλες είναι εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα.
Προγραμματίσατε συνεχή κατανάλωση φραγκοσυκιάς στην δίαιτά σας. Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Για τους τρόπους υπάρξεως καρπών περίπου όλο τον χρόνο, συμβουλευτείτε τις οδηγίες στο πιο πάνω βιβλίο.
Δεν κρίνεται άσκοπον να τονίσομεν ότι τα φραγκόσυκα αλλά και οι καρποί είναι χωνευτικά, καθαρτικά του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, καρδιοτονωτικά, αντικαρκινικά, προστατευτικά στην μη διόγκωση του προστάτου, κατά της φλεβίτιδος και το σημαντικό κατά της μέθης!
Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου