ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΝΑΟΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΠΗΓΗ : "    pentapostagma.gr       "

καθιστικό σαλόνι στο εσωτερικό ναού με βιτρώ
καθιστικό σαλόνι στο εσωτερικό ναού με βιτρώ
Βρυξέλλες Πορφύρης Δ /Σταφυλά Π
Σε διάφορες κοινότητες στις ΗΠΑ οι εκκλησίες που έχασαν τους ενορίτες τους μετατρέπονται σε διαμερίσματα και σπίτια.
Ως κατοικίες αυτές διατηρούν συχνά πολυάριθμες λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά που αναλογούν σε τόπους λατρείας συμπεριλαμβανομένων του κωδωνοστασίου,της πόρτας εισόδου καθώς και παράθυρα αντιπροσωπευτικά κάποιου στυλ ναοδομίας.Σε ορισμένες περιπτώσεις συντηρούνται και ιεροί χώροι.Ο εξώστης της χορωδίας μεταβάλεται σε lofts και η αγία τράπεζα σε τραπεζαρία.
Ωστόσο δεν είναι εύκολο αυτές οι εκκλησίες να μετατραπούν σε συνηθισμένους χώρους της καθημερινότητας.
Οφείλουν ν΄ανακαινισθούν ολοκληρωτικά για ν΄αποκτήσουν τη λειτουργική διαρύθμιση μιας καονονικής κατοικίας με χωριστά δωμάτια και μπάνια εξοπλισμένα.Κάποιες μεγάλες εκκλησίες διαιρούνται πλέον σε διαμερίσματα αν και το εξωτερικό παραμένει αναλλοίωτο.
Αναρίθμητες είναι οι εκκλησίες που αλλάζουν χρήση:
Η Alyn Carlson και ο σύζυγός της ένας υπουργός στη Μασσαχουσέτη αγόρασαν μια εκκλησία που σταμάτησε να λειτουργεί το 1986.Την αγόρασαν αντί 60.000$ άρχισαν την ανακαίνισή της και μετακόμισαν σ΄αυτήν.Πρόκειται για ένα χώρο 4000 τ.μ.
Σε μια άλλη περίπτωση τα παράθυρα,οι πόρτες και η πρόσοψη παρέμειναν απαράλλαχτα.Στο εσωτερικό το ιερό μεταβλήθηκε σε τραπεζαρία και ο πύργος σε σοφίτα.Το κτίριο συμπεριλαμβάνει πλέον 3 κρεβατοκάμαρες και 2 μπάνια και η τιμή του ακινήτου ανέρχεται σε 500.000 δολάρια.
κρεβατοκάμαρα εντός ναού
κρεβατοκάμαρα εντός ναού
Άλλη μια εκκλησία στο Σικάγο μετατράπηκε σε σπίτι. Η αρχική τιμή πώλησης ήταν 700.000$ και τελικά αγοράστηκε στις 600 000.
Η αγία τράπεζα μεταβάλεται σε τραπεζαρία και στον επόμενο ναό μετά τον αποχαρακτηρισμό του μνημείου.Αυτός διαθέτει πλέον ένα μπάνιο και ένα δωμάτιο εξοπλισμένο.Στο Σικάγο ναός του 1880 μετατράπηκε σε 14 διαμερίσματα που στοιχίζουν 200.000 $ ως 500.000$.
Σε άλλη εκκλησία υπάρχουν 2 δωμάτια 2 μπάνια ένα parking και ένας χώρος για πλυντήριο και σίδερο.Αν και εξωτερικά διατήρησε το στυλ του στο εσωτερικό η εκκλησιαστική διακόσμηση διατηρήθηκε κατ΄ελάχιστον.Σε κάποια δωμάτια υπάρχουν βιτρώ καθώς και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στην οροφή.
Εκκλησία του 1927 δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλοιώσεις μόνο στο εξωτερικό.Η νέα διαρύθμιση διαθέτει τραπεζαρία,σαλόνι,κουζίνα,4 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια.Η εκκλησία ήταν χωρητικότητας 200 ατόμων.
Η αλλαγή χρήσης ναών είναι διαδεδομένη και στην Ευρώπη.Σε Ολλανδία και Βέλγιο εκκλησίες μετατρέπονται σε μπαρ και ξενοδοχεία.Ενδεικτική η περίπτωση της καθολικής εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στις Βρυξέλλες που αποτελεί τον 2ο τόπο λατρείας μετά τον καθεδρικό της πόλης που αποφασίστηκε να γίνει κλειστή αγορά.Συνήθως οι δημοτικές και εκκλησιαστικές αρχές δικαιολογούν αντίστοιχες μετατροπές από το γεγονός ότι είναι ζημιογόνα η συντήρηση τέτοιων οικοδομημάτων αφού έχει περιοριστεί δραστικά η συμμετοχή και η προσέλευση πιστών σ΄αυτά.
 ΠΗΓΗ cbs.news 11/01/13
διατήρηση της πρόσοψης αλλά πλήρη ανακαίνιση στο εσωτερικό
διατήρηση της πρόσοψης αλλά πλήρη ανακαίνιση στο εσωτερικό
ο εξώστης της χορωδίας σε αλλαγή χρήσης
ο εξώστης της χορωδίας σε αλλαγή χρήσης
 
μόνο τα παράθυρα μαρτυρούν την προηγούμενη χρήση
μόνο τα παράθυρα μαρτυρούν την προηγούμενη χρήση
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου