ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Η NSA κατασκευάζει κβαντικούς υπολογιστές που θα μπορούν να «εισβάλλουν» σε όλους τους κωδικούς κρυπτογράφησης

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma.gr    "

η-nsa-κατασκευάζει-κβαντικούς-υπολογιστέςΗ Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Η.Π.Α βρίσκεται, σύμφωνα με νέα έγγραφα που διέρρευσαν από τον Edward Snowden, στο στάδιο της κατασκευής ενός κβαντικού υπολογιστή (σ.σ. pentapostagma.gr – «quantum computer») που θα δίνει την δυνατότητα στην υπηρεσία να «σπάει» τους πλέον περίπλοκους κωδικούς κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται για την προστασία των σημαντικότερων ηλεκτρονικών αρχείων και εγγράφων του κόσμου.
Η Αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών επιδιώκει να χρησιμοποιήσει έναν εξελιγμένο και υπερταχύ «κρυπτολογικά χρήσιμο κβαντικό υπολογιστή», που θα μπορεί να διαπερνά την κρυπτογράφηση που προστατεύει επί του παρόντος τα παγκόσμια τραπεζικά, επιχειρηματικά, ιατρικά και κυβερνητικά αρχεία.
Ο στόχος της κατασκευής του συγκεκριμένου κβαντικού υπολογιστή αποτελεί τμήμα ερευνητικού προγράμματος συνολικού κόστους 79,7 εκατομμυρίων δολαρίων με την κωδική ονομασία «Penetrating Hard Targets» – (σ.σ. pentapostagma.gr – σε ελεύθερη μετάφραση «Εισβολή σε Δύσκολους Στόχους»). Οι συγκεκριμένες πληροφορίες παρασχέθηκαν από το πρώην στέλεχος της NSA Edward Snowden, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Washington Post. Σημαντικό μέρος του ερευνητικού προγράμματος φιλοξενείται στο College Park, στο εργαστήριο του Maryland υπό απόρρητη σύμβαση.
Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι προηγούμενες αποκαλύψεις του Snowden κατέδειξαν ότι η NSA εργάζεται επισταμένα προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των παγκόσμιων προτύπων κρυπτογράφησης.
 “Η εφαρμογή των κβαντικών τεχνολογιών στους αλγόριθμους κρυπτογράφησης απειλεί να επιδράσει δραματικά τόσο στην ικανότητα της κυβέρνησης των Η.Π.Α να προστατεύσει το σύστημα επικοινωνιών της όσο και στην ικανότητα της παρακολούθησης των επικοινωνιών των ξένων κυβερνήσεων”, σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε από τον Snowdenαποδεικνύοντας ότι οι κβαντικές τεχνολογίες αποτελούν ακόμη και για την ίδια την NSA ένα «δίκοπο μαχαίρι».
Πράγματι, η NSA θεωρεί ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι οριακή με λίγες πιθανότητες επίτευξης «καινοτομίας»: “Η γεωγραφική στόχευση έχει μειωθεί από μία προσπάθεια παγκόσμιας παρακολούθησης σε μία ρητή εστίαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελβετία”, αναφέρει σχετικό έγγραφο της NSA που διέρρευσε πρόσφατα.
Τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι η NSA «τρέχει» το ερευνητικό πρόγραμμα σε μεγάλες, προστατευόμενες αίθουσες ειδικά σχεδιασμένες ώστε να αποτρέπεται η είσοδος και έξοδος της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από αυτές «ώστε να υλοποιούνται τα ευαίσθητα πειράματα κβαντικής υπολογιστικής».

1 σχόλιο: