ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Καλά έργα στις πρώτες 50 ημέρες της Ελληνικής Προεδρίας

ΤΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

25/02/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Σχέδιο οδηγίας αναδιατύπωσης των κανόνων στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (DGS)
Η πολιτική συμφωνία για την αναδια τυπωμένη οδηγία, η οποία αφορά  στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Το Συμβούλιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECOFIN), επιβεβαίωσε αυτή την πολιτική συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ για το σχέδιο οδηγίας αναδιατύπωσης των κανόνων οι οποίοι αφορούν στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (DGS). 

Δηλώσεις Στουρνάρα
Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, ο Υπουργός οικονομικών και Προεδρεύων του ECOFIN Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση της πολιτικής συμφω νίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβου λίου και του Συμβουλίου για την αναδιατυπωμένη οδηγία η οποία αφορά  στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέ σεων. Αυτή η οδηγία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Διατηρεί το επίπεδο κάλυψης των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και τράπεζα, εναρμονίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας των (DGS) ανά την ΕΕ και διασφαλίζοντας ένα ομοιόμορφο, υψηλό επίπεδο εγγύησης καταθέσεων σε όλα τα κράτη μέλη».
Σημειώνεται, πως η εγγύηση θα συνεχίσει να παρέχεται υπό τη μορφή επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας. Οι καταθέτες θα αποκτήσουν, επίσης, ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στο εγγυημένο ποσό και θα τους  παρέχεται καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά την προστασία των καταθέσεών τους από τα συστήματα εγγυήσεων. 
Οδηγία για τις πιστώσεις στις υποθήκες, επί Ελληνικής Προεδρίας
Σκοπός της οδηγίας είναι να δημιουργήσει μια αποτελεσματική και ανταγωνιστική αγορά προς όφελος των καταναλωτών και των πιστωτών. Επιδιώκει την καθιέρωση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας και την αντιμετώπιση του ανεύθυνου δανεισμού, ο οποίος έχει συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των δανείων που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν, των πτωχεύσεων και των κατασχέσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη διασφάλιση ότι η αγορά των πιστώσεων στις υποθήκες λειτουργεί με υπευθυνότητα, η οδηγία αυτή προωθεί την οικονομική σταθερότητα.
Συμφωνία επί της αρχής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους αναθεωρημένους κανόνες στις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων 
Στις 14 Ιανουαρίου η Ελληνική Προεδρία πέτυχε, επί της αρχής, συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο τριλόγου (Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και  Επιτροπή), που αφορούσε την αναθεώρηση κανόνων για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID).
Σημειώνεται, πως η συμφωνία για το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID) αποτελεί σημαντικό βήμα για ένα ασφαλέστερο, ορθότερο, περισσό τερο διαφανές και υπεύθυνο χρηµατοπι στωτικό σύστηµα. 
Με το νέο, αναθεωρημένο κανονιστικό πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του συστημικού κινδύνου, την εξασφά λιση της  σταθερότητας των χρηματοπι στωτικών αγορών, καθώς και την επαρκή προστασία των επενδυτών.
Δηλώσεις Στουρνάρα
Με την ευκαιρία της επίτευξης συμφωνίας, ο Υπουργός Οικονομικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (ECOFIN), Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε:«Το νέο αναθεωρημένο κανονιστικό πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του συστημικού κινδύνου, την εξασφάλιση της  σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και την επαρκή προστασία των επενδυτών».

Blog:marina anastas.kourbela 


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου