ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ: ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΖΗΤΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

27/03/2014
Την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα εξετάζουν από κοινού οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ευκολότερη παροχή αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία το τελευταίο διάστημα συζητεί την σταδιακή της ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα.
Η ρωσική ηγεσία δεν υπολόγισε σωστά εάν θεωρούσε ότι κανείς δεν θα αντιδρούσε διεθνώς στις κινήσεις της στην Ουκρανία, ενώ έκανε επίσης λάθος εάν θεωρούσε ότι θα δημιουργήσει χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία αποδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και εξετάζουμε νέες προσπάθειες συνεργασίας για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Συμφωνούμε στη σημασία να ενισχυθούν οι διατλαντικές προσπάθειες να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, να διαφοροποιηθούν περαιτέρω οι πηγές και οι προμηθευτές και να επιτραπεί η αντίθετη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από τους Ευρωπαίους γείτονές της», καταλήγει η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας την Τετάρτη για σειρά στρατιωτικών ασκήσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μαζί με στρατιωτικές δυνάμεις χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.
Οι ασκήσεις αναμένεται να φέρουν Αμερικανούς στρατιωτικούς σε απόσταση βολής από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες κατέχουν την ουκρανική επαρχία της Κριμαίας από τις αρχές Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Γερμανίας προειδοποίησε ενάντια στη χρήση βίαιης γλώσσας σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, σχολιάζοντας σχόλια τα οποία φέρεται να έκανε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο σε τηλεφωνική της συνομιλία περί «χτυπήματος με πυρηνικά» κατά της ρωσικής μειονότητας στη χώρα της.
«Παρά την αντίθεσή μας στις πράξεις της Ρωσίας στην Κριμαία, και όλες τις κομβικές μας διαφορές μαζί της, υπάρχουν όρια στη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιείται τα οποία δεν πρέπει να παραβιάζονται», σημείωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ.

ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου