ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΙΟΒΕ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2014

ΥΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

17/04/2014

Αυξάνονται οι ενδείξεις σταθεροποίησης στην Ελλάδα φέτος, ενώ παράλληλα υπάρχει η πιθανότητα για μικρή ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Το Ίδρυμα προβλέπει σταθεροποίηση του ΑΕΠ φέτος στα επίπεδα του 2013 και αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 26%, μια μονάδα χαμηλότερα από 27 % που ήταν το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά από το 2008.
Ωστόσο, το ΙΟΒΕ προειδοποιεί εκ νέου για τους κινδύνους της πολιτικής αβεβαιότητας εν όψει εκλογών τονίζοντας πως «ο τρέχων εκλογικός κύκλος δημιουργεί αβεβαιότητα και έχει οδηγήσει σε αναμονή επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη λήψη ορισμένων αποφάσεων».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η επίτευξη ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα σταθερής και σε υψηλό επίπεδο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία συνθηκών που να προσελκύουν επενδυτές και ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας.
Όσον αφορά στο χρέος, το Ίδρυμα εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους στην ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος.
Ακόμη, το ΙΟΒΕ σημειώνει στην έκθεση πως, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνθηκε εκ νέου στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, στο 2,3%, από 3,2% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 5,2% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη πτώση του ΑΕΠ από την εκκίνηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής στα μέσα του 2010.
Συνολικά η πτώση του ΑΕΠ στο σύνολο του προηγούμενου έτους, διαμορφώθηκε στο 3,9%, από 7,0% το 2012, σύμφωνα με τα πρόσφατα αναθεωρημένα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών.
Το Ίδρυμα υπογραμμίζει πως ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν το εάν και πόσο θα αυξηθεί φέτος το ΑΕΠ είναι η δραστηριότητα του τουριστικού κλάδου.
Στο σκέλος των δημόσιων δαπανών για επενδυτικούς σκοπούς, από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το ΙΟΒΕ αναφέρει πως προκύπτει επιτάχυνσή του σε σχέση με πέρυσι, κατά 80% στο πρώτο δίμηνο του 2014.
Όπως εκτιμά το Ίδρυμα, η συμβολή του δημόσιου τομέα στις επενδύσεις θα ενισχυθεί και από τη μεγαλύτερη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Βέβαια, δεδομένου του εύρους των προγραμματισμένων για φέτος ενεργειών, όπως αναφέρει το Ίδρυμα, ο βαθμός υλοποίησης είναι χαμηλός, με αποτέλεσμα να θεωρείται αμφίβολη η επίτευξη όλων των στόχων για φέτος. Παρ' όλα αυτά οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν εφέτος, κατά περίπου 5-8%.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, δεδομένου του εύρους των προγραμματισμένων για φέτος ενεργειών, ο βαθμός υλοποίησης είναι χαμηλός, με αποτέλεσμα να θεωρείται αμφίβολη η επίτευξη όλων των στόχων για φέτος. Παρ' όλα αυτά οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν εφέτος, κατά περίπου 5-8%.
Την ίδια ώρα, στην έκθεση αναφέρεται πως η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί φέτος σε μικρό βαθμό, κατά 1,5-2,0%, σε αντίθεση με την περυσινή συρρίκνωσή της κατά 6,0%.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου