ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΣΤΑ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Α’ ΔΙΜΗΝΟΥ

ΑΠΟ 1,4 ΔΙΣ. ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ 2013

10/04/2014
Στα 3,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά το α’ δίμηνο του 2014, από 1,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρωτογενή πλεονάσματα που ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αποτελούν προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και βοηθούν στη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος για τη χώρα μας θέτοντας την Ελληνική οικονομία σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
«Για τον λόγο αυτό είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «με πίστη, εθνικό σχέδιο και αποφασιστικότητα πρέπει και μπορούμε, όπως έχει αποδειχθεί, να πετυχαίνουμε τους στόχους και ταυτόχρονα να διεκδικούμε καλύτερους όρους συνεργασίας από τους εταίρους και δανειστές μας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, κατή την οποία το επιτόκιο σημείωσε νέα πτώση στο 3,01%, έναντι 3,6% στην προηγούμενη.
Σημειώνεται πως στη δημοπρασία υποβλήθηκαν προσφορές που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,10 φορές. Υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 3,103 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των εντόκων που διέθεσε τελικά το δημόσιο ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ που ήταν αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό.
Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, τα αποτελέσματα της δημοπρασίας επιβεβαιώνουν τη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος για τη χώρα, ενώ αναφερόμενος, στην έξοδο στις αγορές επισήμανε ότι θα είναι σταδιακή και για δανεισμό μεσοπρόθεσης διάρκειας.
Νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο
Νέα αύξηση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα το σύνολο τους να ανέλθει στο τέλος Φεβρουαρίου στα 64,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το α’ δίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,356 δισ. ευρώ.
Το ίδιο διάστημα η φορολογική διοίκηση εισέπραξε από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 272 εκατ. ευρώ και 401 εκατ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου