ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Η οικονομική κατάσταση στην Κριμαία – Μπορεί να αποκτήσει μία δυνατή οικονομία;

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma  "

Posted: April 3, 2014 at 3:25 pm, Last Updated: April 3, 2014 at 2:42 pm
η-οικονομική-κατάσταση-στην-Κριμαία-1Ποια είναι τα προβλήματα και οι δυνατότητες της οικονομίας της Κριμαίας; Ποιες είναι συνδέσεις της οικονομίας της Χερσονήσου με τη Μόσχα και το Κίεβο;
Υπό μία πρώτη εξέταση, η Κριμαία αντιμετωπίζει συγκεκριμένα και σοβαρά προβλήματα – όπως την έλλειψη ενεργειακών πόρων. Το ετήσιο Α.Ε.Π. της φθάνει μόλις τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια – δηλαδή 500 φορές μικρότερο από το μέγεθος της Ρωσικής οικονομίας (σ.σ. pentapostagma.gr – 2 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Οι προβληματικές υποδομές και το προβληματικό σύστημα μεταφορών μπορούν, σε πρώτη ανάλυση, να παράσχουν μία σημαντική ευκαιρία επενδύσεων τόσο για τις Ρωσικές εταιρίες όσο και για επιχειρηματίες από την Κριμαία.
Η Κριμαία έχει πληθυσμό που ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός φθάνει στα 290 δολάρια τον μήνα. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η Ουκρανία μεταβιβάζει στην Κριμαία 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Σε επίπεδο ενεργειακών πόρων η Ουκρανία παρέχει το 90% της ύδρευσης, το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας, και το 60% των βασικών αγαθών και πόρων.
Η Κριμαία αναμένεται να λάβει τα επόμενα τρία έως πέντε έτη ενίσχυση μέσω επενδύσεων από τη Ρωσία που θα ανέλθει σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια. 351 εκατομμύρια μεταβιβάζονται από την οικονομία της Ρωσίας ως Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (σ.σ. pentapostagma.gr – Foreign DirectInvestment (FDI), ποσό που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο σε όρους Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
Aναμένεται να χτισθεί Γέφυρα που θα συνδέει την Κριμαία και τη Ρωσία, μήκους 4,5 χιλιομέτρων, που θα αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα για τις μεταφορές και το εμπόριο.   
η-οικονομική-κατάσταση-στην-Κριμαία-2
Τουρισμός
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τοπικής οικονομίας της Κριμαίας αποτελεί η ολοένα και αυξανόμενη τουριστική βιομηχανία, που προσελκύει 6 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έως τώρα, το 70 τοις εκατό των τουριστών προέρχονταν από την Ουκρανία, και μόλις το 25 τοις εκατό από τη Ρωσία. Οι πολιτικές διενέξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενδέχεται να απομακρύνουν για φέτος αρκετούς τουρίστες, με τη συνολική ροή επισκεπτών να αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 30 τοις εκατό.
Από τη στιγμή, όμως, που η Κριμαία αποτελεί πλέον μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί έναν ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για τον ρωσικό πληθυσμό των 142 εκατομμυρίων κατοίκων, με κατά κεφαλήν εισόδημα 3 φορές υψηλότερο από αυτό των Ουκρανών κατοίκων, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο μέσος μισθός στην Ουκρανία ανερχόταν σε 3,148 hryvna ανά μήνα (331 δολάρια) το Φεβρουάριο του 2014, σύμφωνα με την Επίσημη Στατιστική Αρχή της Ουκρανίας. Στην Κριμαία ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε 2.693 hryvna (283 δολάρια), ενώ στο Κίεβο οι εργαζόμενοι πληρώνονται σχεδόν τα διπλάσια κάθε μήνα (σ.σ. pentapostagma.gr – 4.783 hryvna (503 δολάρια).
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου