ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΜΕ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

24/04/2014
Υπεγράφη η συμφωνία με τη γερμανική KfW για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth in Greece, IFG), με 100 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο από τα τρία ταμεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που ξεκινάει με 200 εκατ. ευρώ, αφορά τη δανειοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με ευνοϊκούς όρους.
Επίσης, θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜΜΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Τρίτον, θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής που δεν καλύπτονται απευθείας από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ, υπενθυμίζεται, έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με το Ίδρυμα Ωνάση που προβλέπει τη συμμετοχή του με κεφάλαια έως 30 εκατ. ευρώ.
Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, σύμφωνα και με τον ιδρυτικό του νόμο, είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων για τους μετόχους του.
Θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη - εμπειρογνωμοσύνη που θα βελτιώσει τις διαδικασίες επιλογής και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:
- Κεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα Διαρθρωτικά ταμεία
- Άμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).
- Κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Οι ομάδες διαχείρισης των εργασιών του Ταμείου θα επιλεγούν με διαφανή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από το Διοικητικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από εκπροσώπους των συνιδρυτών (Ελληνική Κυβέρνηση, KFW, EIB Group, CDC/BPI, Ίδρυμα Ωνάση) και στο οποίο η Ελληνική πλευρά δεν θα έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, προτιμήθηκε η λύση του Ταμείου αντί της ίδρυσης Τράπεζας γιατί στο υπάρχον τραπεζικό περιβάλλον της Ελλάδας, που έχει οδηγηθεί σε μεγάλη συγκέντρωση για λόγους ασφάλειας, θα ήταν πολύ δύσκολο να ιδρυθεί νέα τράπεζα, η οποία θα απαιτούσε έτσι κι αλλιώς περισσότερα κεφάλαια και θα λειτουργούσε σε πολύ αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Επιπλέον το ταμείο μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο ευέλικτα σε σχέση με μια Τράπεζα, ενώ σε αντίθεση με τις τράπεζες μπορεί να αποκτά μετοχική συμμετοχή σε επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει μελέτη από τη διεθνή εταιρία Oliver Wyman για τη σκοπιμότητα ίδρυσης του ταμείου, από την οποία προέκυψε ότι υπάρχει σημαντικό κενό χρηματοδότησης στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 15 - 18 δισ. ευρώ.
Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του Ταμείου. Έχουν γίνει επίσης εξειδικευμένες μελέτες από τις εταιρίες Finance in Motion (για τον τομέα της χρηματοδότησης ΜΜΕ), Ernst & Young (για τον τομέα της χρηματοδότησης έργων υποδομής) και άλλη μία από την OliverWyman (για τον τομέα των κεφαλαιουχικών συμμετοχών σε ΜΜΕ).
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας που παρέστη στην υπογραφή, σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία πέρασαν πολύ δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορέσαμε όμως και πετύχαμε τους στόχους μας και μάλιστα συντομότερα ίσως από ότι περίμενε κάποιος. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης και τώρα αναζητούμε περισσότερη ρευστότητα».
«Ακριβώς αυτή η συμφωνία συμβάλλει στη μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης. Είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης από τη γερμανική κυβέρνηση και θα είναι καταλύτης για προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές. Διότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο δημόσια χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουμε εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό, αλλά πώς να προσελκύσουμε κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας από τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της τελικής σύμβασης με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της γερμανικής KfW Dr Lutz-Christian Funke, σημείωσε πως «ξεκινά με 200 εκατ. ευρώ το πρώτο από τα τρία ταμεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου».
«Χάρη στη σημερινή συμφωνία με την KfW το πρώτο από τα συνολικά τρία υποταμεία, πρόκειται να συσταθεί νομικά εντός των επόμενων 20 ημερών. Σε ότι αφορά το κεφάλαιο αυτό για το πρώτο υποταμείο θα διαμορφωθεί συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα είναι η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από την Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ακόμη, ανέφερε ότι «εκτός από το πρώτο υποταμείο το οποίο θα είναι ταμείο χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το δεύτερο θα αφορά τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις και το τρίτο θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών, ενώ το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αποτελεί την ομπρέλα και των τριών».
Ο υπουργός σημείωσε ότι η δημιουργία του ταμείου στέλνει μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και αποτελεί ένα διαβατήριο και ένα πιστοποιητικό αξιοπιστίας ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση ώστε και άλλοι επενδυτές να συμμετέχουν στο Ταμείο. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, την ερχόμενη Τρίτη θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Εκτός από την συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, και την ΕΤΕπ, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε αυτό έχουν εκδηλώσει, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Γαλλική Επενδυτική Τράπεζα, η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της KfW κ. Funke ευχαρίστησε τους υπουργούς για την υπομονή τους και είπε πως «η εικόνα της Ελλάδας έχει σταθεροποιηθεί. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να προσφέρουμε είναι επενδυτικό κλίμα για να έρθει και η ανάπτυξη».
Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας, αναφέροντας ότι εκεί η αγορά ανέκαμψε εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα. Σημειώνοντας ότι το Επενδυτικό Ταμείο μπορεί να ξεκινήσει στα μέσα του έτους.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου