ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ανάκαμψη ενόψει, στο τραπέζι των συζητήσεων το χρέος

Θετική η έκθεση της Κομισιόν

06/05/2014
Ανάκαμψη ενόψει για την Ελλάδα σύμφωνα με την Έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν με τις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις για την ΕΕ και με ειδικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Η δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων κατά την ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, με την Ελλάδα να θέτει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της, ενισχύει, χωρίς αμφιβολία, το αίτημα της Αθήνας, που άλλωστε αποτελεί δέσμευση των δανειστών ήδη από τον Νοέμβριο του 2012.
Υπό τον τίτλο «Τα σημάδια ανάκαμψης ενισχύονται», που υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι το 2014 σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρα μας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών οδήγησαν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που θα ενισχύσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.
Η Κομισιόν τονίζει ότι σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που είχε δημοσιοποιήσει στις 5 Νοεμβρίου 2013 οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν βελτιωθεί, ιδιαίτερα για τους καταναλωτές και τις κατασκευές, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2014 επιβεβαιώθηκε αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή και σταθεροποίηση στις λιανικές πωλήσεις και τις άδειες κατασκευής.
Η αναζωογόνηση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και τα έσοδα στον τουρισμό και η ισχυρότερη ναυτιλία θα τονωθούν και από την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, υποστηρίζει η Επιτροπή, η οποία προβλέπει ωστόσο μικρότερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με το 2013. 
Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι στην ανάπτυξη 2,9% το 2015 θα συμβάλουν καθοριστικά οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ θετικές θα είναι οι επιπτώσεις από τις εξαγωγές και την πορεία της εσωτερικής ζήτησης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η ανεργία έφτασε στο ανώτατο επίπεδο το 2013 με 27,3% και στην πτωτική πορεία που αρχίζει από φέτος θα συμβάλουν οι μεταρρυθμίσεις για τον καθορισμό των μισθών που είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τα προγράμματα απασχόλησης και η αύξηση των επενδύσεων. 
Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι και σχετίζονται με τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στη περιοχή, ενώ επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη επιβράδυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη. 
Ωστόσο, θετικό στοιχείο για την Επιτροπή είναι ότι οι εξαγωγές μπορεί να κινηθούν με υψηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα θετική τουριστική περίοδο. Παράλληλα, θετικότερες από τις αναμενόμενες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό των δαπανών, την αποδοτικότητα της κοινωνικής ασφάλισης, τη συλλογή φόρων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής. Η Κομισιόν τονίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014 πρωτοβουλίες για τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας και για την αναθεώρηση του ΦΠΑ. 
Δηλώσεις Κάλας
Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του Μνημονίου εξέφρασε και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Σιμ Κάλας, παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για την περίοδο 2014-2015 στα κράτη μέλη της ΕΕ. 
Ειδικότερα, για την Ελλάδα ο Σιμ Κάλας ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει, έστω και συγκρατημένα, από εφέτος.
Τόνισε, δε, ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υπερέβη κάθε προσδοκία και δείχνει τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 
Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα (177,2% του ΑΕΠ το 2014) και κατά πόσο αυτό μπορεί να παραμείνει βιώσιμο χωρίς περαιτέρω μείωση, ο επίτροπος Οικονομίας απάντησε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο η Ελλάδα θα συζητήσει με τους δανειστές της.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι κατά την προσωπική του άποψη τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα, προσθέτοντας όμως ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει σαφώς βελτιωθεί και η χώρα "βγαίνει από την τρύπα". 
Το ΔΝΤ
Πολύ καλή είδηση χαρακτήρισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Χοσέ Βινάλς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.
Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι «ασφαλώς πολύ καλή είδηση όσον αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», δήλωσε ο κ. Βινάλς. Επέστησε, όμως, την προσοχή να μην υπάρξει εφησυχασμός στην Αθήνα και αλλού, συμβουλεύοντας τους αξιωματούχους όλης της Ευρωζώνης ότι είναι «πολύ σημαντικό να υπάρχουν αποτελέσματα των πολιτικών σε όλα τα μέτωπα».
Ο κ. Βινάλς προειδοποίησε για τον κίνδυνο το «ράλι» στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης να τελειώσει με απογοήτευση, καθώς οι επενδυτές δανείζουν τώρα τις χώρες της με επιτόκια τα οποία υπονοούν ότι η πλήρης ανάρρωση της περιοχής θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα.
«Βλέπουμε πολλές ενδείξεις που θα τις αποκαλούσα "τιμολόγηση της τελειότητας"», είπε, εννοώντας την τιμολόγηση πολύ καλών μελλοντικών αποτελεσμάτων και εξήγησε: «Υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει απογοήτευση, εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τέλεια».
Ο κ. Βινάλς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης θα αυξηθεί, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια στις ΗΠΑ. «Είναι δύσκολο να πει κανείς (εάν θα συμβεί αυτήν τη φορά), αλλά με βάση την ιστορική εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι όταν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά στις ΗΠΑ, τότε ακολουθούν αυξήσεις των επιτοκίων και αλλού, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες οικονομίες και την Ευρώπη» δήλωσε.
Μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ευρωζώνη είναι ο έλεγχος ευρωστίας των μεγαλύτερων τραπεζών της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τον Οκτώβριο, δήλωσε ο κ. Βινάλς.
«Εάν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν από δύο ή τρία χρόνια, θα σας έλεγα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έπρεπε να κάνουν πολλά. Ευτυχώς, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ, πολύ καλύτερη. Υπήρξε μία σημαντική αύξηση στην κεφαλαιοποίηση και στη ρευστότητα» σημείωσε ο αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να δράσει άμεσα για να αντιμετωπίσει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό. «Το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού είναι η διάρκειά του… Εάν ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι διαρκής, τότε καθίσταται πρόβλημα, επειδή είναι το αντίστοιχο της χαμηλής ανάπτυξης. Είναι πολύ σημαντικό να ξεφύγει τώρα από αυτή την παγίδα του χαμηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης» τόνισε ο αξιωματούχος. 
Έναρξη συζήτησης στο Eurogroup
Με τα επικυρωμένα τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 από τη Eurostat, την επάνοδο στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, καθώς και τη διαπίστωση στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έθεσε και επισήμως χθες στο Eurogroup, το αίτημα να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τους εταίρους, τον Νοέμβριο 2012.
Το αίτημα της Αθήνας υποβλήθηκε αν και παραμένει η διαφωνία μεταξύ των κρατών- μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος. 
Το Ταμείο επιμένει ότι χωρίς «κούρεμα» δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ, από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι η Γερμανία δεν έχει υποχωρήσει από το «βέτο» στο σενάριο «κουρέματος» των επίσημων δανείων. 
Παράλληλα, αυτή καθαυτή η διαδικασία θα είναι μακρά και αναμένετα να διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει στους σχεδιασμούς της, σύμφωνα με τους οποίους η Αθήνα ζητά την επιμήκυνση στα 50 έτη, του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 192,8 δις ευρώ. 
Ειδικότερα, τα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου (GLF) ανέρχονται σε 52,9 δις ευρώ και προγραμματίζεται να αποπληρωθούν από το 2020 έως το 2041 (μέση διάρκεια τα 17 έτη).
Τα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF/ESM), ανέρχονται σε 139,9 δις ευρώ και έχουν μέση διάρκεια τα 30 έτη. 
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνολικού «πακέτου» των 192,8 δις ευρώ στα 50 έτη, εκτιμάται ότι θα αποφέρει μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους κατά 6 - 7 δις ευρώ, στα επόμενα 20- 30 έτη.
Επίσης, η Αθήνα ζητά την μετατροπή σε σταθερό, του σημερινού χαμηλού κυμαινόμενου επιτοκίου των διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης.
Αυτό το κυμαινόμενο επιτόκιο, που είναι περίπου 0,82% (Euribor 3μηνου + 0,50%), αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμη και κατά 2 μονάδες μέσα στην επόμενη πενταετία, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος αποπληρωμής των 52,9 δισ. ευρώ του πρώτου προγράμματος στήριξης.
Σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση, το επιτόκιο θα μετατραπεί σε σταθερό για 15 έτη και θα επανεξεταστεί το ζήτημα μετά το πέρας της 15ετίας. Επίσης, ζητείται περίοδος χάριτος για 10 ή 20 έτη στην καταβολή τόκων για τα δάνεια από την ευρωζώνη, όπως έχει γίνει και με τους τόκους των δανείων από τον Μηχανισμό.


ΠΗΓΗ : "    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου