ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma  " 

Posted: June 14, 2014 at 2:00 pm, Last Updated: 
η-ουκρανία-προετοιμάζεται-για-διακοπές-στην-παροχή-φυσικού-αερίουΝα προετοιμαστεί για διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου από την ερχόμενη Δευτέρα, ζήτησε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Πέτρο Ποροσένκο από τον ενεργειακό τομέα της χώρας, μετά την αποτυχία Μόσχας και Κιέβου να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου. Η ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου δημιουργεί νέους φόβους για προβλήματα στη ροή του αερίου προς την Ευρώπη.

Το νέο τελεσίγραφο της Ρωσίας προς την Ουκρανία για την αποπληρωμή του χρέους των 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων λήγει τη Δευτέρα 16 Ιουνίου.
Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ διέταξε την εθνική ρυθμιστική αρχή να αναθεωρήσει τιμολόγια μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Οι ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ζητήματα σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.
Νωρίτερα την Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπει να έχει νέες συνομιλίες για την τιμή του φυσικού αερίου πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου.
«Δεν προβλέπουμε σε αυτό το στάδιο μια συνάντηση» διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας Όλγκα Γκόλαντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση που έκανε νωρίτερα ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιθανότητα οι συνομιλίες ανάμεσα στην ΕΕ, την Ρωσία και το Κίεβο για το φυσικό αέριο να επαναληφθούν αύριο, Σάββατο.
Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom έχει ανακοινώσει ότι θα εισαγάγει ένα σύστημα προπληρωμών για την Ουκρανία και θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην χώρα αν αυτή δεν καταβάλει 1,95 δισεκ. δολάρια ως την Δευτέρα για να αρχίσει την αποπληρωμή του χρέους της.
Παράλληλα η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Κίεβο προτίθεται να πληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο σε μια συμβιβαστική τιμή των 326 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα για μια προσωρινή 18μηνη περίοδο ώστε να δοθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να τερματιστεί η διένεξη για την τιμή του φυσικού αερίου με την Μόσχα.
Ο γενικός διευθυντής της Naftogaz Αντρίι Κομπόλεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η τιμή αυτή, η οποία είναι υψηλότερη από αυτό που ήθελε να καταβάλει η Ουκρανία και χαμηλότερη από αυτό που ζητούσε η Ρωσία, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την διάρκεια των συνομιλιών που γίνονται με την μεσολάβηση της ΕΕ.
«Κατά την άποψή μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν συμβιβασμό, ο οποίος δεν είναι κακός» σημείωσε ο Κομπόλεφ, προτείνοντας το Κίεβο να πληρώνει το φυσικό αέριο σε αυτήν την τιμή για μια προσωρινή περίοδο 18 μηνών.
«Η Ουκρανία προτίθεται βάσει ενός τέτοιου συμβιβασμού να εξοφλήσει τους απλήρωτους λογαριασμούς της από το παρελθόν» κατέληξε.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου