ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Δίχως τέλος ο ακήρυχτος αμερικανικός πόλεμος των Drones

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: June 4, 2014 at 11:32 pm
δίχως-τέλος-ο-ακήρυχτος-αμερικανικός-πόλεμος-των-dronesΟ ακήρυχτος πόλεμος των drones των Η.Π.Α δεν φαίνεται να λαμβάνει τέλος.. Η μυστικότητα των επιχειρήσεων και η σαφέστατη επιλογή του Προέδρου των Η.Π.Α Barack Obama να χρησιμοποιεί τις επιθέσεις μέσω μη-επανδρωμένων αεροσκαφών ως μέσο “καταπολέμησης της τρομοκρατίας” (σ.σ. pentapostagma.gr – σαφέστατα πρόφαση), δυσχεραίνει τις προοπτικές διακοπής του “προγράμματος”, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμη περισσότερους θανάτους άμαχου πληθυσμού.

Πριν από περίπου τέσσερις μήνες, ένα ολέθριο “σφάλμα” Αμερικανικής επιχείρησης μη-επανδρωμένων αεροσκαφών οδήγησε στην εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων προς νυφική πομπή πλησίον της πόλης Radda στην κεντρική επαρχία al-Baydah της Υεμένης, οδηγώντας στον θάνατο 12 αντρών.
επίθεση-σε-νυφική-πομπή-στην-Υεμένη
Λίγοτερο από μία εβδομάδα έπειτα από τη φονική επίθεση των αμερικανικών drones, συνέχισε να στέκει στο σημείο της επίθεσης το καμμένο όχημα που χτυπήθηκε από πυραύλους, σε ένα ξηρό λόφο κατα μήκος των απομακρυσμένων υψίπεδων πλησίον της πόλης Radda
Αν και στα μέσα Απριλίου, τα αποτελέσματα φάνηκαν “επιτυχημένα” για τις αμερικανικές δυνάμεις σε μία αντίστοιχη επίθεση , αφού οι πύραυλοι των drones κατάφεραν να πλήξουν κελιά από κρησφύγετα μελών της al-Qaeda, δεν έλειψαν για μία ακόμη  φορά οι τραγικές απώλειες ζωών άμαχου πληθυσμού.
Η συζήτηση για τις επιχειρήσεις των drones, τη νομιμότητα ή, έστω αν θέλετε, την “νομιμοποίηση” στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης ξεκινά να μεταφέρεται και στο εσωτερικό της Αμερικής.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Η τελευταία επίθεση αποτελεί μία ισχυρή υπενθύμιση, ότι ένα χρόνο αφότου ο Obama έθεσε νέους κανόνες και προϋποθέσεις για τις επιθέσεις των μη-επανδρωμένων αεροσκαφών σε ολόκληρο τον κόσμο, οι Αμερικανικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν πλήρως με τους συγκεκριμένους κανόνες που έθεσε ο πρώτος: (δηλαδή) να πραγματοποιούνται επιθέσεις μόνο όταν επίκειται μία άμεση απειλή για τους Αμερικανούς και παράλληλα όταν δεν υφίσταται σχεδόν κανένας κίνδυνος αφαίρεσης αθώων ζωών”.
Παρόλο που ο Obama υποσχέθηκε μεγαλύτερη διαφάνεια για τις επιχειρήσεις σε ομιλία που παρέδωσε στο Πανεπιστήμιο National Defence, Αμερικανοί νομοθέτες στέκουν ολοένα και πιο κριτικοί απέναντι στη μυστικότητα που περιβάλλει τον σχεδιασμό των προγραμμάτων επιθέσεων μέσω drones.
Οι Αμερικανοί όμως, δεν παύουν να είναι κυνικοί και απάνθρωποι. Αξιωματούχοι των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρονται στις απώλειες αθώων ζωών “ως παράπλευρες απώλειες”, και κύκλοι της Washington ανησυχούν για την “αντι-παραγωγικότητα” των επιχειρήσεων.
Έχουμε να κάνουμε, όμως, με  ζωές αθώων θυμάτων που αφαιρούνται με ένα “ψυχρό” τρόπο, δίχως να λογοδοτεί κανείς, και όχι για μία αποτελεσματική ή μη στρατιωτική επιχείρηση…
Πηγές: america.aljazeera.com, newsweek.com
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου