ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ: 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ 5ΜΗΝΟ

Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

08/07/2014
Σε 1,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014, από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης το πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 ήταν 175 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,8 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο 2013.
Αν εξαιρεθεί το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ εφέτος, από 415 εκατ. ευρώ πέρυσι. «Έτσι η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα στοιχεία.
«Φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας», πρόσθεσε.
«Πλέον βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος. Αυτό επιβάλλει, σε όλους μας, συγκλίσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά. Μακριά από διαγκωνισμούς λαϊκισμού, κομματικές σκοπιμότητες, θεσμικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας».


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου