ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ- ΗΠΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ

14/07/2014
Σε σταθεροποίηση της μεταξύ τους έντασης φαίνεται ότι περνούν οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, έπειτα από την απέλαση του σταθμάρχη της CIA, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως σύνδεσμος της Υπηρεσίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο. 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται πλέον μπροστά στο δίλημμα για το αν θα επιλέξει να συνταχθεί περισσότερο στο μέλλον με τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ.
«Η Μέρκελ προτιμάει να παραμείνει η Γερμανία δεμένη γερά στο άρμα της δυτικής συμμαχίας και πιστή απέναντι στις ΗΠΑ. Όμως τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρήσει πόσο έντονα ανεπτυγμένο είναι το αντιαμερικανικό αίσθημα στη χώρα της, ειδικά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων των Γερμανών αξιωματούχων από την αμερικανική NSA. Το Ίδρυμα Κέρμπερ πρόσφατα διενήργησε έρευνα με κεντρικό ερώτημα: με ποια χώρα θα έπρεπε να συνεργαστεί πιο στενά στο μέλλον η Γερμανία; Το 56% των ερωτηθέντων απάντησε με τις ΗΠΑ, αλλά το 53% με την Ρωσία», τονίζει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού.
Την ίδια ώρα, από την πλευρά του, μέλος του κογκρέσου των ΗΠΑ άσκησε σφοδρή κριτική σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας να απελάσει τον επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, χαρακτηρίζοντας την πράξη ως «έκρηξη οργής» η οποία θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου.
Ο Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι ΗΠΑ έχουν «σώσει ζωές Γερμανών», ενώ παράλληλα επέκρινε τη Γερμανία πως αποφεύγει να συμμετάσχει σε μια «ώριμη συζήτηση».
«Αυτό είναι κάτι που θα περίμενε κανείς από τους Ρώσους, τους Ιρανούς ή τους Βορειοκορεάτες. Δεν είναι κάτι που περιμέναμε από τους Γερμανούς», δήλωσε ο Ρότζερς.

ΠΗΓΗ :  "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου