ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η Αμφίπολη θα αποτελέσει κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma   " 

Posted: Αυγούστου 30, 2014 at 10:00 πμ, Last Updated: 
η-αμφίπολη-θα-αποτελέσει-κέντρο-διεθνούς-ενδιαφέροντος
Για ένα «τσουνάμι δημοσιότητας» μίλησε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε χθεσινή ημερίδα για την οικονομία και τον πολιτισμό στο Ιδρυμα Κακογιάννη, αναφερόμενη στις ανασκαφές της Αμφίπολης. «Τα αποτελέσματα της ανασκαφής θα απασχολήσουν, πολλά χρόνια, την επιστημονική κοινότητα. Είναι επίσης βέβαιο ότι η Αμφίπολη θα αποτελέσει στο μέλλον κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος, σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και έναν ισχυρό πόλο οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά η Λίνα. Μενδώνη.

Οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής ελπίζουν πως ο τάφος δεν θα είναι συλημένος, τη στιγμή που τα διεθνή Μέσα βρίσκουν πιθανή τη σύληση του, λόγω μίας οπής που εντοπίστηκε σε τοίχο του μνημείου. Η τρύπα εντοπίστηκε στον μαρμάρινο τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης από τους δύο θαλάμους που ακολουθούν και σε απόσταση έξι μέτρων από την είσοδο του μνημείου. Το Associated Press κάνει λόγο για σημάδια «βίαιης εισόδου» ενώ το ΝΒC, θεωρεί ότι ο τύμβος έχει υποστεί φθορές από από τυμβωρύχους, στηρίζοντας την απόψη του στο γεγονός ότι λείπει μέρος των ογκωδών λίθων που έκρυβαν την υπόγεια είσοδο, και δεν έχουν βρεθεί τα κεφάλια και τα φτερά από τις Σφίγγες.
Για πιθανή σύληση του τάφου της Αμφίπολης μιλάει και η «Daily Mail», προσθέτοντας στα παραπάνω στοιχεία, πώς κοντά στις Σφίγγες βρέθηκαν τμήματα του μαρμάρινου λέοντα που αρχικά βρισκόταν στην κορυφή του αναχώματος, γεγονός που κατά τους ίδιους τους επιστήμονες δείχνει πως ο χώρος είχε σκαφτεί στα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας και είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου