ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

01/08/2014
Αποφασισμένη να υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους εμφανίζεται η κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο λήψης μονομερών μέτρων από την Ελλάδα, ακόμη και εάν δεν συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.

«Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά αν διαφωνήσουμε με τους εταίρους μας για τα μέτρα, ως κυρίαρχη χώρα μπορούμε να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει μπορεί να μας πάει στα κοινοτικά όργανα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική.
Ακόμη, τόνισε ότι «μέτρα όπως οι επιστροφές από τη ΔΕΠΑ και η διακοψιμότητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία μας θα τεθούν στην επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στη χώρα μας ως νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς θεωρούμε ότι είναι σωστό να εφαρμοστούν κάποια μέτρα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης το κράτος είναι αυτό που τοποθετεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και «αυτό που κάνει είναι να βοηθήσει να μειωθεί το κόστος ώστε αυτοί που παράγουν προϊόντα να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικοί και υπάρχει σαφής σχεδιασμός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας, ανέφερε ότι δεν θεωρεί τους Ευρωπαίους εταίρους ούτε αντιπάλους αλλά ούτε και αστυνομική αρχή, η οποία «σκοτώνει κάθε προσπάθεια της χώρας να γίνει ανταγωνιστική. Θα τεκμηριώσουμε πολύ καλά τις θέσεις μας και εκτιμούμε ότι θα πείσουμε και μπορούμε φυσικά να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει ας μας πάει στα κοινοτικά όργανα».
Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα τεκμηριώσουμε πολύ σοβαρά τα αιτήματά μας, αυτά τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν, είμαστε κυρίαρχη χώρα και μπορούμε να νομοθετήσουμε, μην το ξεχνάμε αυτό. Η νομοθετική εξουσία δεν έχει εκχωρηθεί».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας είναι αρκετές και προσέθεσε ότι ο ΣΕΒ δεν έχει ζητήσει να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις.
«Άλλωστε, τα μέλη του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον μέσο μισθό» είπε ο κ. Φέσσας και τόνισε ότι το μη μισθολογικό κόστος έχει επιπτώσεις όπως είναι η υψηλή φορολογία της εργασίας «αλλά αυτό είναι κάτι που πληρώνει όλη η οικονομία ενώ οι εργοδοτικές εισφορές ήδη σταδιακά μειώνονται κι ο υπουργός εργασίας έχει υπόψη του να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση κατά 1- 1,5%».
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, πολιτικές για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που θίγονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στήριξης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, στις επιχειρήσεις στις οποίες κινδυνεύει ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνονται οι προοπτικές βιωσιμότητας τους.


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου