ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Το λαχανικό που καταπολεμάει πίεση, άνοια και διαβήτη!!!

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma     " 

Posted: Αυγούστου 19, 2014 at 10:00 πμ, Last Updated: 
το-λαχανικό-που-καταπολεμάει-πίεση-άνοια-και-διαβήτη
 Για τους περισσότερους είναι συνώνυμο του κόκκινου χρώματος, με το οποίο λεκιάζει συχνά τα ρούχα μας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι είναι μία από τις πιο ευεργετικές τροφές για τον άνθρωπο με τους διατροφολόγους να την εντάσουν πλέον στις «σούπερ-τροφές».

Ο λόγος γίνεται για το παντζάρι. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα παντζάρια και ο χυμός τους μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν τη ροής του αίματος στις φλέβες.
Τα παντζάρια είναι συγγενικά με τα ζαχαρότευτλα, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Τα ζαχαρότευτλα είναι λευκά και συνήθως χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή ζάχαρης και για την επιπλέον γλύκανση σε άλλες μεταποιημένες τροφές. Η ζάχαρη δεν μπορεί να ληφθεί από παντζάρια, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε ποικιλίες κόκκινου και χρυσού χρώματος.
Θρεπτικά συστατικά
Μία κούπα ωμών παντζαριών περιέχει 58 θερμίδες, 13 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γραμμαρίων ζάχαρης και 4 γραμμαρίων ινών) και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Παρέχει το 1% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε βιταμίνη Α, το 2% σε ασβέστιο, το 11% σε βιταμίνη C και το 6% σε σίδηρο.
Το παντζάρι είναι μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος και μαγγανίου και επίσης περιέχει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β-6, παντοθενικό οξύ, χολίνη, βεταΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο.
Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικό νιτρικό άλας, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία.
Οφέλη για την υγεία
Καρδιακή υγεία και καλή αρτηριακή πίεση
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Hypertension εξέτασε τις επιπτώσεις κατανάλωσης 500ml χυμού παντζαριών σε υγιείς εθελοντές και έδειξε ότι η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε σημαντικά. Οι ερευνητές υπέθεσαν αυτό ήταν πιθανό να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που περιέχονται στο χυμό παντζαριών και ότι αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και της αρτηριακής πίεσης.
Άνοια
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wake Forest διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και να επιβραδύνει την ανάπτυξη της άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες. Σύμφωνα με τον Daniel Kim-Shapiro, επικεφαλής της έρευνας, η ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και οδηγεί σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας και πιθανώς συμβάλλει στην άνοια. Η κατανάλωση χυμού παντζαριών, ως μέρος μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικό άλας μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση σε αυτούς τους τομείς του εγκεφάλου.
Διαβήτης
Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και μειώνει τις ορμονικές μεταβολές που προκαλούνται από καταστάσεις στρες σε ασθενείς με διαβήτη. Μελέτες για το άλφα-λιποϊκό οξύ έχουν επίσης δείξει ότι μειώνει την περιφερική νευροπάθεια στους διαβητικούς.


onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου