ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Δηλητηρίασαν την εικόνα της Ρόδου

ΠΗΓΗ : " http://www.enet.gr/    " 

Ητανε στραβό το κλήμα με τους Ρώσους, το 'φαγε κι ο νοροϊός; Η μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστησαν πάνω από 100 τουρίστες, κυρίως Ρώσοι και Γάλλοι, πέρασε στα ρωσικά και στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και η κακή διαχείριση της κατάστασης τείνει να εξελιχθεί σε φήμη, που αμαυρώνει τη Ρόδο.
Τα ξένα δημοσιεύματα πλήττουν την εικόνα της Ρόδου αναφέροντας τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστησαν πάνω από 100 τουρίστεςΤα ξένα δημοσιεύματα πλήττουν την εικόνα της Ρόδου αναφέροντας τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστησαν πάνω από 100 τουρίστεςΤουριστικοί φορείς ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το περιστατικό στο πεντάστερο πολυτελές ξενοδοχείο Lindos Imperial του σμαραγδένιου νησιού. Οι καταγγελίες που έγιναν από Ρώσους και Γάλλους τουρίστες αφορούσαν βαριάς μορφής τροφική δηλητηρίαση. Κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους ανέφεραν πως δεν δέχθηκαν την περιποίηση που έπρεπε, με αποτέλεσμα ένοικοι του ξενοδοχείου να πέφτουν δεξιά κι αριστερά εξασθενημένοι από ακατάσχετους εμετούς και διάρροιες.

Το κανάλι RTL, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η ηλεκτρονική έκδοση της Le Parisien και η γαλλική τοπική ιστοσελίδα της Τουλούζης, Ladepeche.fr, φιλοξένησαν μαρτυρίες τουριστών. «Εβλεπα ανθρώπους να κάνουν εμετό στις πισίνες, στους διαδρόμους... παντού. Ταξιδεύω πολύ και ποτέ μου δεν έχω δει κάτι παρόμοιο», ανέφερε ο Γάλλος τουρίστας Jean-Pierre Lacaux, ενώ τις προηγούμενες μέρες η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο σε ρωσικές ιστοσελίδες.
Μολονότι το περιστατικό συνέβη πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, σ' ένα και μόνο ξενοδοχείο κι οι αιτίες που προκάλεσαν τον ιό είναι ακόμη αδιευκρίνιστες, τα ξένα δημοσιεύματα πλήττουν την εικόνα της Ρόδου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το εν λόγω ξενοδοχείο ενημέρωσε ξένους τουριστικούς πράκτορες πως δεν ήταν το μοναδικό. Το γαϊτανάκι συνεχίστηκε, αφού οι ξένοι τουριστικοί παράγοντες ζήτησαν διαβεβαιώσεις εγγράφως κι από τα ξενοδοχεία της Ρόδου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τα βασικά σενάρια για την εκδήλωση της ασθένειας ήταν τρία: ότι υπήρξε κάποιος ασθενής με ίωση ή εντερροϊό στο αεροπλάνο που μετέφερε τους Ρώσους τουρίστες και μετέδωσε τη νόσο, ότι κάποιος εργαζόμενος του ξενοδοχείου κόλλησε και τους υπόλοιπους, ενώ πλέον απομακρύνεται το σενάριο της τροφικής δηλητηρίασης από αμέλεια του προσωπικού ή κακή επιλογή υλικών.
Πηγές κάνουν λόγο για 94 τουρίστες, που εκείνες τις μέρες είχαν επισκεφθεί νοσοκομείο της Ρόδου. «Ηταν ένα μεμονωμένο περιστατικό σ' αυτό το ξενοδοχείο, πριν από δέκα ημέρες παρότι έγιναν πάρα πολλά δημοσιεύματα σε εφημερίδες του εξωτερικού. Δεν ξέρουμε όντως αν προήλθε από κάποια ίωση ή τροφική δηλητηρίαση κι αυτό θα το δείξουν οι εργαστηριακές εξετάσεις», μας ανέφερε ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος.
Το υπουργείο Τουρισμού ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΤ να διερευνήσουν τις καταγγελίες αναφορικά με προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν ξένοι τουρίστες, κατά την παραμονή τους σε ξενοδοχείο της Ρόδου. Για το σκοπό αυτό πήγε χθες στο νησί ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΤ.
«Μιλούν για 500 άτομα αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η Ρόδος έχει τουριστική παράδοση και το θέμα θα ξεκαθαρίσει απόλυτα τις επόμενες ημέρες. Το περιστατικό ήταν ατυχές αλλά μεμονωμένο», μας ανέφερε ο Βαγγέλης Μουστακάκης, γραμματέας του Συλλόγου διευθυντών των ξενοδοχείων Ρόδου.
* Πιθανολογούν ιογενή γαστρεντερίτιδα
Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε εξέδωσε ανακοίνωση το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με την οποία πιθανολογείται «επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας με μετάδοση κυρίως από άτομο σε άτομο. Πιθανός αιτιολογικός παράγοντας θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του δυτικού κόσμου».
«Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και αφορούσε σε ήπιας συμπτωματολογίας γαστρεντερίτιδα (έμετοι και διάρροιες διάρκειας 1-2 ημερών), τόσο σ' ενοίκους όσο και σ' εργαζομένους της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας. Κρούσματα αναφέρθηκαν κυρίως μέχρι τις 18 Αυγούστου, ενώ το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ενοίκους και εργαζομένους δεν ήταν ανησυχητικό. Κανένα περιστατικό δεν χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο group ή σε κάποιο συγκεκριμένο όροφο του ξενοδοχείου και μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχουν άτομα πολλαπλών εθνικοτήτων», ανέφερε το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ενημέρωση για κρούσματα σε άλλα ξενοδοχεία της Ρόδου αυτήν την περίοδο και σημείωσε πως τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου