ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Με το βλέμμα στις οικονομικές εξελίξεις μέσα από τα διεθνή γεγονότα

SOS για το ρωσικό εμπάργκο

21/08/2014
Στις διεθνείς εξελίξεις και στα προβληματα που δημιουργεί η κρίση στην Ουκρανία με το ρωσικό εμπάργκο φαίνεται ότι επικεντρώνεται η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το υπουργείο Περιβάλλοντος πρότεινε με επιστολή του προς τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί «το ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία».
Την ίδια ώρα, στα 10 εκατ. ευρώ φτάνει, σε ετήσια βάση, η ζημιά για τους Έλληνες ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών από το ρωσικό εμπάργκο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ).
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μανιάτης πρότεινε να δημιουργηθεί «Συντονιστικός Μηχανισμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έκτακτης ανάγκης», υπό την εποπτεία της Ομάδας Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο (Gas Coordination Group), με στόχο την κατά προτεραιότητα παράδοση πλεοναζουσών ποσοτήτων ΥΦΑ στις πλέον πληττόμενες αγορές της Ευρώπης, αντί για άλλους προορισμούς.
Η δημιουργία του, όπως επισημαίνει, θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη, στην Επιτροπή και στις επιχειρήσεις του τομέα του φυσικού αερίου να αναλάβουν, σε συνθήκες στενής συνεργασίας, τις κοινές τους ευθύνες για την εξασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου όπως περιγράφονται από την Οδηγία 994/2010 και στο πνεύμα της αλληλεγγύης που θεμελιώνει.
Από την πλευρά της η ΟΦΑΕ «εκπέμπει SOS», σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα «παρά την πλήρη γνώση του θέματος» δεν έχει υπάρξει καμία εξαγγελία για αποζημίωση των αυτοκινητιστών, παράλειψη για την οποία εκφράζει «έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια».
Το εμπάργκο στέλνει στην ανεργία άλλους 300 μεταφορείς, τονίζει, και ζητά από τους αρμόδιους φορείς «την άμεση και πλήρη αποζημίωση των αυτοκινητιστών, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ταυτόχρονη αποζημιώση των αγροτών και παραγωγών», προειδοποιώντας για κατάρρευση του κλάδου των μεταφορών.
Στο μεταξύ, νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές τροποποίησαν τη λίστα με τα απαγορευμένα αγροτικά προϊόντα, εξαιρώντας από το εμπάργκο που επέβαλαν στη Δύση ορισμένα προϊόντα που η Ρωσία θεωρεί δύσκολο να υποκατασταθούν από άλλα.
Ανάμεσα στα προϊόντα που εξαιρούνται από το εμπάργκο είναι το γάλα χωρίς λακτόζη, τα ιχθύδια σολομού, η πέστροφα, τα κρεμμύδια, οι σπόροι πατάτας, το καλαμπόκι, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής όπως οι βιταμίνες.
Σύμφωνα με το Russia Today, από την τροποποίηση της λίστας αναμένεται να ωφεληθεί κυρίως η Νορβηγία που εξάγει θαλασσινά στη Ρωσία.


ΠΗΓΗ  : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου