ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ενόψει αξιολόγησηςΜεταρρυθμίσεις και χρηματοδοτικό κενό στο προσκήνιο
27/09/2014
Στην πιο δύσκολη φάση του φαίνεται ότι περνάει το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο όγκος των προαπαιτούμενων είναι ιδιαίτερα μεγάλος – περίπου 1.000.

Έτσι, οι μεταρρυθμίσεις και το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει το 2015 βρίσκονται στο επίκεντρο των Βρυξελλών, την ώρα που η 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο το δημοσιονομικό κενό θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Απριλίου, ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το ακριβές ύψος του αναμένονται από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις τράπεζες.
Εν όψει των συνομιλιών με την τρόικα στην Αθήνα, οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι θα εξεταστεί η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για έναν ακόμη χρόνο.
Εξάλλου, διαμηνύουν ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, π.χ. στον τομέα της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα, καθώς η Ε.Ε. κρίνει ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.
Ακόμη, εκφράζεται ανησυχία για την ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως επισημαίνεται, συχνά είτε δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος, είτε είναι «συγκρουσιακός».
Επίσης, κατά την παρουσία των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα συζητηθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
Τέλος, έμφαση δίνεται στην «μετά το μνημόνιο εποχή» με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα πρέπει να συζητηθεί η επόμενη μέρα.
Αναγνωρίζεται επίσης ότι η τρόικα δε μπορεί να συνεχίσει με τη σημερινή της μορφή, πλην όμως τονίζεται ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα έχουν σημαντική επιτήρηση στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου