ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Με το βλέμμα στην έναρξη της 5ης αξιολόγησης

Ήπια ανάπτυξη αναμένει η ΕΚΤ

26/09/2014
Στην τελική ευθεία περνάει η 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς το ραντεβού της πρώτης συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας έχει οριστικοποιηθεί για την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό από πληροφορίες, η αξιολόγηση αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, στο προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης (παρατείνεται και πέραν του 2014), όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μετά την ολοκλήρωση αυτών των συναντήσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου), όπου η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.
Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για το 2ο γύρο των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα, ήπια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένει το δεύτερο εξάμηνο του έτους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην οικονομική εφημερίδα της Λιθουανίας Verslo Zinios, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων είναι πιθανόν να πλήξει την επιχειρηματικότητα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί προς και από τη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης έχουν μέχρι στιγμής περιορισμένες συνέπειες στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Ο κ. Ντράγκι προειδοποιεί επίσης ότι οι ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ευρωζώνης. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε λάβει για την θερινή περίοδο, οι οικονομικές συνθήκες είναι κάπως υποτονικότερες από ό,τι περιμέναμε. Συνολικά, ωστόσο, αναμένουμε χαμηλού ρυθμού ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου