ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Προσθέστε «χρώμα» στη διατροφή σας για την πρόληψη του καρκίνου

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma     " 

Posted: Σεπτεμβρίου 13, 2014 at 9:00 πμ, Last Updated: 
δώστε-χρώμα-στη-διατροφή-σας-για-την-πρόληψη-του-καρκίνου
Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της υγιεινής διατροφής και της πρόληψης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πολύχρωμα φρέσκα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε φυτοχημικά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για αυτόν το σκοπό.

Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα πέντε τροφίμων, που αν προστεθούν στη διατροφή μας, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου ή να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτού.
Τροφές με κόκκινο χρώμα
Ίσως η πιο γνωστή τροφή με κόκκινο χρώμα είναι οι τομάτες. Οι τομάτες έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου των ωοθηκών. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 15.000 γυναικών, βρέθηκε ότι η κατανάλωση μόλις μισής κούπας τομάτας τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών έως και 50 τοις εκατό. Η κατανάλωση τομάτας σε μία ακόμη μελέτη συνδέθηκε με την καταπολέμηση κακοηθειών στο πάγκρεας. Αυτή η ευεργετική επίδραση οφείλεται στο λυκοπένιο, που περιέχεται επίσης και στις κόκκινες πιπεριές και τα κόκκινα μούρα.
Τροφές με πορτοκαλί χρώμα
Για τα φυτοχημικά στοιχεία τα οποία περιέχουν τα πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα, έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία κακοήθειας της πεπτικής οδού. Το καφεϊκό οξύ, που περιέχεται σε υψηλές ποσότητες στα yams, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη των κακοήθων κυττάρων του στήθους. Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνονται περίπου τρείς φορές σε εβδομαδιαία βάση.
Τροφές με κίτρινο χρώμα
Τα εσπεριδοειδή (σ.σ. pentapostagma.gr – citrus fruits), όπως το grapefruit, τα λεμόνια, τα μανταρίνια και η παπάγια, αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για την πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής.
Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C που έχει δειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την καταπολέμηση του καρκίνου του πεπτικού, καθώς και του στόματος, του λάρυγγα και του εντέρου. Πέραν της βιταμίνης C, είναι επίσης πλούσιες σε φυτοχημικά στοιχεία που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και βελτιώνουν το συνολικό επίπεδο υγείας μέσω της αποτοξινωτικής τους δράσης.
Τροφές με πράσινο χρώμα
Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το κατσαρό λάχανο, το bok choy και τα αντίδια με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου αυτού των ωοθηκών, του στομάχου και του εντέρου. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στις γλυκοζινόλες, των οποίων αποτελούν εξαιρετική πηγή.
Προσπαθήστε να εντάξετε τα τρόφιμα με πράσινο χρώμα στην καθημερινή σας διατροφή.
Τροφές λευκού χρώματος
Ενώ τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά μπορούν να προλάβουν την ανάπτυξη καρκίνου, υπάρχουν πολλά τρόφιμα λευκού χρώματος που συγκεντρώνουν τις ίδιες ιδιότητες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα μανιτάρια καθώς και το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
Οι τροφές που ανήκουν στο είδος Άλλιον (σ.σ. pentapostagma.gr – Allion family) περιέχουν σε υψηλές ποσότητες το χημικό στοιχείο αλλικίνη που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης φυτοχημικά στοιχεία που συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. Τέλος, τα μανιτάρια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης D που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας στις ωοθήκες.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου