ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

«ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΟ» Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ SPREADS

16/10/2014
Με πτώση 6,25% έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χτες και ο Γενικός Δείκτης άγγιξε τις 888,93 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν στο απαγορευτικό 7,8%.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρα, ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -10,05%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 956,02 μονάδες και η χαμηλότερη στις 852,87. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 59,57% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 244,28 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 18,76 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με εκτιμητές, οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις ελληνικών τίτλων καθώς ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια, αλλά και για την ικανότητα της Ελλάδας να χρηµατοδοτηθεί µόνη της, χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της, ενώ τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο αυξάνουν τη νευρικότητα.
«Μετά το ξέσπασμα του Εμπολα, την φρίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την επιβράδυνση της Κίνας, την Ουκρανία, την επιδείνωση της γερμανικής οικονομίας, ο κόσμος είναι αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με την Ελλάδα», αναφέρεται σε άρθρο του οικονομικού περιοδικού Business Insider που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα καταρρέει ξανά».
«Η Ελλάδα, που ήταν ήρεμη για λίγο, πλήττεται ξανά από δύο φαινομενικά ξεχωριστά, αλλά ουσιαστικά συνδεόμενα προβλήματα», σημειώνεται στο άρθρο.
«Το πρώτο είναι η άνοδος σε δημοφιλία του αριστερού Αλέξη Τσίπρα, του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εάν ποτέ εκλεγεί, τότε θα κρατήσει μια πολύ πιο συγκρουσιακή στάση με την υπόλοιπη ευρωζώνη σε σχέση με τη λιτότητα», γράφει το οικονομικό περιοδικό.
Ο δεύτερος παράγοντας, όπως αναφέρει το Business Insider, εντοπίζεται σε μια «αυξανόμενη ρήξη ανάμεσα στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υπόλοιπη ΕΕ», καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, οι δε ηγέτες της ΕΕ «δεν είναι τόσο σίγουροι».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου