ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Τα σημαντικά οφέλη της χαλάρωσης για την υγεία

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: Οκτωβρίου 18, 2014 at 7:50 πμ, Last Updated: 
τα-σημαντικά-οφέλη-της-χαλάρωσης-για-την-υγεία
Στη σημερινή κοινωνία, με τους ξέφρενους ρυθμούς και το συνεχόμενο στρεςκαι άγχος, για πολλούς ανθρώπους η ξεκούραση και η χαλάρωση κατά τη διάρκειας μίας δύσκολης ημέρας αποτελεί ίσως μια πολυτέλεια..

Η ξεκούραση, όμως, σύμφωνα με έρευνες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής υγείας. Η έλλειψη ξεκούρασης και χαλάρωσης έχει συνδεθεί με πολλούς κινδύνους για την υγεία: από την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας ως και καρδιαγγειακά προβλήματα.
«Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το stress αποτελεί συγκρίσιμο παράγοντα κινδύνου με όσους θεωρούμε ως μείζονες παράγοντες κινδύνου – δηλαδή την υπέρταση, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης», δήλωσε η Kathi Heffner, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Ερευνητικό Κέντρο Rochester για το Νου και το Σώμα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Rochester στη Νέα Υόρκη.
Η χαλάρωση καταπολεμά το stress και βοηθά τους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα τις αγχογόνες καταστάσεις – αν και πολλοί επιλέγουν – λανθασμένα – να αναβάλλουν τις δραστηριότητες που ξεκουράζουν και χαλαρώνουν για να «καταπιαστούν» με ακόμη περισσότερα στρεσογόνα καθήκοντα..
Πώς βελτιώνει η χαλάρωση την υγεία
Η ξεκούραση/χαλάρωση, είτε μέσω της ανάγνωσης ενός βιβλίου είτε μέσω ενός χόμπι οδηγεί σε σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία
Οι τεχνικές μείωσης του stress βοηθούν στην βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής πάθησης.
Πρόληψη του καρκίνου
Το έντονο stress διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες στο απώτερο μέλλον, και η χαλάρωση έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου.
Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου  
Το χρόνιο stress παρεμποδίζει την ικανότητα ενθύμισης γεγονότων και κατάλληλης συμπεριφοράς σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Το υπερβολικό stress και ο μειωμένος χρόνος ξεκούρασης/χαλάρωσης, φαίνεται ότι αυξάνει και την ποσότητα πρωτεϊνών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Νόσου του Alzheimer.
Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης
Η συνεχής πίεση, εργασία και στρες απομακρύνουν την ικανότητα του ατόμου να απολαμβάνει τις ευχάριστες στιγμές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει από απλή θλίψη έως και σε συμπτώματα κατάθλιψης. Η χαλάρωση συνδέεται με αναφορές των ανθρώπων για περισσότερη ευτυχία και μία συνολικότερη αίσθηση ευημερίας.
Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
Ίσως ακούγεται παράξενο εξ’ αρχής – Η μειωμένη δραστηριότητα, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και το κλείσιμο των ματιών για ξεκούραση, μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας. Στην πραγματικότητα, η χαλάρωση λειτουργεί ως μία «επαναφόρτιση του οργανισμού», που κατευθύνει μεγαλύτερη ροή αίματος προς τους μύες καθιστώντας ένα άτομο πιο ενεργητικό, δημιουργικό και αποτελεσματικό στις καθημερινές του δραστηριότητες.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου