ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μόλις ένας στους δύο Ανατολικογερμανούς εκτιμά ότι επωφελήθηκε από την πτώση του Τείχους

ΠΗΓΗ :   "    http://www.kathimerini.gr " 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μόνο ένας στους δύο κατοίκους της ανατολικής Γερμανίας εκτιμά ότι επωφελήθηκε από την επανένωση της χώρας, περίπου 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι «κέρδισε» από την επανένωση, αναφέροντας συγκεκριμένα την ελευθερία στις μετακινήσεις, την ελευθερία έκφρασης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο Allensbach για 15 εφημερίδες της ανατολικής Γερμανίας και το περιοδικό SuperIllu.
Μεταξύ των υπολοίπων, το 23% εκτιμά ότι «έχει χάσει» από την επανένωση της χώρας, διότι αισθάνονται «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ή επειδή έχασαν τη δουλειά τους.
Παράλληλα το 27% των πολιτών της ανατολικής Γερμανίας νοσταλγούν κάποιες φορές την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας «θετικά» κάποια στοιχεία του παρελθόντος, όπως το γεγονός ότι είχαν σίγουρη εργασία, οργανωμένη φύλαξη των παιδιών τους και μειωμένα ενοίκια.
Αντίθετα, το 58% δεν νοσταλγούν το παρελθόν, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 1.573 κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας από τον Ιούνιο ως τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες η γήρανση του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ανατολικής Γερμανίας: τα δύο τρίτα (66%) φοβούνται ότι σε δέκα χρόνια η ύπαιθρος θα έχει εγκαταλειφθεί. Πολλοί νεαροί Γερμανοί από τα ανατολικά εγκαταλείπουν την περιοχή για να αναζητήσουν εργασία στη δυτική.
Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, οι οικονομικές διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας εξακολουθούν να είναι αισθητές παρά τις προόδους που έχουν επιτευχθεί.
Η Γερμανία εορτάζει την Παρασκευή την 24η επέτειο από την επανένωσή της, ενώ στις 9 Νοεμβρίου θα είναι η 25η επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου που χώριζε την πόλη επί 28 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου