ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Φυσική φυτική διατροφή: 8 συμβουλές για πραγματικά υγιεινές επιλογές

ΠΗΓΗ : "pentapostagma " 

Posted: Νοεμβρίου 9, 2014 at 12:37 πμ, Last Updated: 
5ab87aca1730e2eb9b4ffc0c803a3d11-300x199
Το να τρώει κανείς υγιεινά γίνεται πλέον αυτόματα όταν ακολουθεί μια φυτοφαγική διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά είναι συχνά το πώς φτάνει κανείς ως εκεί που για τους περισσότερους ανθρώπους φαίνεται να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Ζούμε σε έναν γρήγορο, μονίμως βιαστικό κόσμο που πολλές φορές δίνει προτεραιότητα στο βολικό και όχι στο ποιοτικό. Αυτό μπορεί να αφήσει διατροφή μας να υστερεί σε θρεπτικά φρέσκα τρόφιμα. Έτσι, θα ήθελα να μοιραστώ εδώ μερικές απλές συμβουλές σχετικά με τη μετάβαση σε μια φυτοφαγική διατροφή με ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Δεν έχει σημασία αν τώρα μόλις κάνετε τη μετάβαση ή την έχετε κάνει καιρό πριν, αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσουν να μάθετε και να δοκιμάσετε νέα τρόφιμα για να προσθέσετε ποικιλία στην καθημερινότητά σας. Και αν είστε ένας από εκείνους που είναι συνεχώς στο τρέξιμο για τη δουλειά, τα παιδιά, ή επειδή σας αρέσει απλά να μένετε απασχολημένοι, αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν πολύ.


1. Προσποιηθείτε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν υπάρχουν
Αυτό εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά σκεφτείτε το για μια στιγμή. Φανταστείτε να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και να μην έχει καθόλου προ-συσκευασμένα προϊόντα για να διαλέξετε, όπως τα δημητριακά πρωινού, τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα ή οι κονσέρβες. Δεν έχει μπάρες δημητριακών ή τρόφιμα με μακρύ κατάλογο συστατικών. Εάν αυτές οι επιλογές δεν ήταν διαθέσιμες σε εσάς, τότε δε θα είχατε καμία επιλογή παρά να επιλέξετε πιο υγιεινά τρόφιμα. Βέβαια, μην ανησυχείτε, δεν προτείνω να μείνετε μακριά από οτιδήποτε βρίσκεται σε πακέτο ή κουτί. Προιόντα όπως νιφάδες βρώμης, κρίθινα παξιμάδια, τα αποξηραμένα φρούτα, ένα παστέλι πού και πού, λιναρόσπορος, αλέυρι ή ζυμαρικά ολικής, βούτυρα ξηρών καρπών, ακόμη και μη-γαλακτοκομικά γάλατα (αμυγδάλου, φουντουκιού, καρύδας) είναι πλήρως αποδεκτό να τα αγοράσει κανείς σε μια φυσική φυτική διατροφή (αν και δεν είναι όλα προσιτά). Χοντρικά, ο «κανόνας» είναι να παίρνουμε τρόφιμα που έχουν πέντε ή λιγότερα συστατικά, όταν επιλέγουμε συσκευασμένα τρόφιμα. Απλά να αποφύγουμε τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης και τα επεξεργασμένα δημητριακά (πέρα δηλαδή από καθαρές νιφάδες βρώμης ή κάτι σχετικό), που αυτά δεν έχει σημασία πόσα συστατικά έχουν.
αρχείο λήψης
2. Γεμίστε αποθέματα
Θα πρέπει να έχετε την κουζίνα σας γεμάτη από μαναβική όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμα κι αν είστε στο τρέξιμο, τρόφιμα όπως αγγούρια, πιπεριές, καρότα, μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, ντοματίνια, και κολοκυθάκια μπορούν όλα να τρώγονται ως σνακ, τεμαχισμένα σε ένα σακουλάκι. Συμπληρώστε την καθημερινή διατροφή σας με γεύματα στο σπίτι, ως επί το πλείστον με φρεσκομαγειρεμένα υλικά όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μανιτάρια, πατάτες, και φρέσκα μυρωδικά όποτε είναι δυνατόν. Αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 75 τοις εκατό του κάθε γεύματος. Εάν χρειάζεστε προτάσεις για συνταγές, δείτε εδώ.
article-2345500-00649EEF00000258-709_306x461
3. Μην ξεχνάτε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
Οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι από τις πιο θρεπτικά πυκνές πηγές λιπών και πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης που μπορείτε να καταναλώνετε. Είναι, επίσης, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και κάλιο. Βεβαιωθείτε ότι τα καταναλώνετε καθημερινά. Προτείνουμε ωμά αμύγδαλα και καρύδια, αλεσμένο λιναρόσπορο, σπόρους τσία, σπόρους κάνναβης, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, και ταχίνι ή σουσάμι. Μπορείτε να τα προσθέστε σε σμούθι, στο μούσλι, σε σαλάτες, ή να τα φάτε μαζί με αποξηραμένα φρούτα.
5ab87aca1730e2eb9b4ffc0c803a3d11
4. Επιλέξτε υγιεινούς υδατάνθρακες.
Οι υδατάνθρακες τα τελευταία χρόνια λόγω μόδας έχουν πάρει κακή φήμη, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ υγιεινοί όταν επιλέγουμε τους σωστούς. Καλύτερα να αποφύγουμε το λευκό ψωμί, τα επεξεργασμένα δημητριακά, ζυμαρικά, ή μπάρες δημητριακών. Αντ “αυτού, συνιστούμε πατάτες, γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι, κρίθινο παξιμάδι, νιφάδες βρώμης, καλαμπόκι, κεχρί, ψωμί με φύτρο σιταριού, σιτάρι/κριθάρι βρασμένο και φρούτα. Θυμηθείτε, οι υδατάνθρακες θα δώσουν στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεστε, αλλά θα είναι καλύτερο να προέρχονται από πηγές με σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, και όχι ιδιαίτερα επεξεργασμένες. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, προετοιμάστε μια ποσότητα (π.χ. ρύζι ή πουρέ ή καλαμπόκια) από πριν, ώστε να μπορείτε να τα προσθέσετε εύκολα στα γεύματά σας ανά πάσα στιγμή.
Grains-Intro
5. Πείτε όχι στη ζάχαρη
Σε περίπτωση που δεν έχετε παρατηρήσει, η ζάχαρη βρίσκεται παντού. Είναι σχεδόν σε κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο, ακόμα και σε βιολογικά, μη-ΓΤΟ, κ.λπ. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να εξαλείψετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι να αποφύγετε τη ζάχαρη. Γιατί; Η ζάχαρη κάνει το σώμα σας να ζητά γλυκά όλη μέρα. Παίζει με τα επίπεδα της ινσουλίνης σας, κι έτσι μπορεί να σας κάνει νευρικούς, κουρασμένους, και ευάλωτους στο να επιλέξετε ανθυγιεινά τρόφιμα που κανονικά δεν θα επιλέγατε. Γεμίστε το σώμα σας με τα θρεπτικά συστατικά αντί της ζάχαρης και μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να γνωρίζετε τι να αποφύγετε. Προσοχή μόνο στα συνθετικά γλυκαντικά και τη φρουκτόζη: είναι πιο επικίνδυνα από τη ζάχαρη! Σε καθημερινή βάση αντικαθιστούμε τα γλυκά με φρούτα και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις καταναλώνουμε κάποιο γλυκό που έχει μέσα καστανή ζάχαρη.

6. Χρησιμοποιήστε φασόλια και όσπρια
Εφόσον μπορείτε να τα χωνέψετε καλά, τα φασόλια και τα όσπρια αποτελούν εξαιρετικές προσθήκες στα γεύματα. Μερικά από τα καλύτερα είναι τα άσπρα/ μαύρα/ κόκκινα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και τα κουκιά. Άλλες καλές επιλογές είναι ο αρακάς, τα φασολάκια (που θεωρείται κανονικά λαχανικό), και οι χάντρες. Κατά βάση όλα τα όσπρια είναι εξαιρετικές επιλογές, φτάνει να είναι νέας εσοδείας: ειναι πιο θρεπτικά, ευπεπτα, και ασύγκριτα πιο νόστιμα. Αυτά θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε, θα εξισορροπήσουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα, και επίσης θα βοηθήσουν να κρατήσετε το σώμα σας λεπτό και δυνατό, κάτι που τα επεξεργασμένα τρόφιμα σίγουρα δεν κάνουν.
6981537821411379849
7. Προγραμματίστε τα γεύματα σας
Το κλειδί για μια φυσική διατροφή είναι το πρόγραμμα. Μία – δυο φορές την εβδομάδα σημειώστε ποια φαγητά σας αρέσουν, ψωνίστε με λίστα τα κατάλληλα συστατικά, προετοιμάστε τα για τις υπόλοιπες μέρες, και τα έχετε έτοιμα στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να παραμείνουν τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα στην κορυφή της διατροφής σας και σας αποτρέπει από το να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές αργότερα.
weekly-meal-planning
8. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας
Είναι εύκολο να πούμε ότι δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε ή να πάμε για ψώνια στο μανάβη, αλλά ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα της ημέρας σας. Σίγουρα δεν θα μπορούσατε να θυσιάσετε μία ώρα από την τηλεόραση μία φορά την εβδομάδα για να ετοιμάσετε μερικά υγιεινά σνακ για την εβδομάδα; Αν στη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος σας δύο φορές την εβδομάδα χρησιμοποιούσατε το χρόνο σας για να προγραμματίσετε τα γεύματα των επόμενων ημερών; Ή αν κάνατε μια στάση 15 λεπτών για ψώνια όπως επιστρέφετε σπίτι; Ρίξτε μια ματιά στην ημέρα σας και κάντε μια θυσία μία φορά ή δύο φορές την εβδομάδα για να αναλάβετε τη φροντίδα του σώματός σας. Σας υπόσχομαι, θα αξίζει και το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου