ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Παρίσι: Μεγαλειώδης πορεία κατά της τρομοκρατίας


«Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι.
12/01/2015
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες μαζί δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην ογκώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.

Ανάμεσα στους ηγέτες ήταν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
Η συγκέντρωση διμαρτυρίας κατά της τρομοκρατίας έγινε με αφορμή το μακελειό στο Charlie Hebdo.
Η Πορεία Ενότητας ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) την Κυριακή από την Πλατεία της Δημοκρατίας και κατέληξε στην Place de la Nation.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με την κινητοποίηση 5.500 αστυνομικών.
Συγγενείς των θυμάτων ήταν στην κεφαλή της Πορείας Ενότητας, πρωτοφανές γεγονός στην Ιστορία.
Περισσότεροι από 45 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έδωσαν το «παρών» στην πορεία δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ.
Ανάμεσά τους οι Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον, Ματέο Ρέντσι, Αντώνης Σαμαράς, Μαριάνο Ραχόι, Σαρλ Μισέλ, Χέλεν-Τόρινγκ Σμιτ, καθώς και πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο Φρανσουά Ολάντ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή περιστοιχιζόμενος από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων -με την Άνγκελα Μέρκελ στα αριστερά και τον πρόεδρο του Μαλί στα δεξιά του.
Παρόντες ακόμη ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Στην Πλατεία Δημοκρατίας στήθηκαν πλακάτ όχι μόνο για το Charlie Hebdo αλλά και πλακάτ μουσουλμάνων με το μήνυμα «όχι στο όνομά μου», όπως και πλακάτ που καταδικάζουν την εξίσωση του Ισλάμ με την τρομοκρατία.
Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υποδεχθεί νωρίτερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων όλους τους ηγέτες, καθώς και τον προκάτοχό του στην προεδρία και νυν ηγέτη της δεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί. (Στην ένθετη φωτογραφία με την Άνγκελα Μέρκελ).
«Για πολλά ακόμη χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή των τζιχαντιστών» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το Παρίσι επισημαίνοντας ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια «απειλή του φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε το Παρίσι.
«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους.
Στο μεταξύ σε συναγερμό παρέμεινε το Παρίσι.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι «όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί» για την εγγύηση της ασφάλειας της διαδήλωσης. Επί ποδός θα βρίσκονται στο Παρίσι 5.500 ένστολοι.
Παράλληλα, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε πως πέντε άτομα που είχαν προσαχθεί στην έρευνα για την υπόθεση του Charlie Hebdo αφέθηκαν ελεύθερα το βράδυ του Σαββάτου. 
Πρόκειται για οικείους των δραστών των επιθέσεων.
Επίσης, εξαιτίας του ότι ο συνεργάτης των αδελφών Κουασί είχε «επιλέξει» την Παρασκευή εβραϊκό σούπερμαρκετ για την ομηρία, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι ο στρατός θα προστατέψει «εφόσον καταστεί αναγκαίο» τα εβραϊκά σχολεία και τις συναγωγές της χώρας.
Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγιναν τη νύχτα προς Κυριακή τα γραφεία της Hamburger Morgenpost στο Αμβούργο, με την έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής να προλαβαίνει την εκδήλωση μεγάλης έκτασης πυρκαγιάς.
Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι ακόμη γνωστό, με την αστυνομία να περιορίζεται στο ότι το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση. Έχουν τεθεί υπό κράτηση δύο άτομα.
Την ίδια ώρα, άγνωστοι επιτέθηκαν μετά τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, πετώντας αρχικά πέτρες. Στη συνέχεια, μέσα από σπασμένο παράθυρο, έριξαν έναν «εμπρηστικό μηχανισμό» στο χώρο του αρχείου.
Ορισμένα έγγραφα κάηκαν, αλλά δεν υπάρχουν τραυματίες.
Σύμφωνα με την ίδια την εφημερίδα, δύο νεαροί που «συμπεριφέρονταν ύποπτα» στη γύρω περιοχή τέθηκαν υπό κράτηση.
Τα μέτρα ασφαλείας στα υπόλοιπα γερμανικά ΜΜΕ που επίσης είχαν αναδημοσιεύσει τις καρικατούρες έχουν ενισχυθεί. Πέραν της τοπικής Hamburger Morgenpost, στο Αμβούργο έχουν τα κεντρικά τους γραφεία αρκετά άλλα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, ανάμεσά τους και το Spiegel.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου