ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η τέχνη του τίποτα


Posted: Ιανουαρίου 15, 2015 at 8:47 μμ, Last Updated: 

Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα
Ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραψε για την σπουδαιότητα της τέχνης και της ομορφιάς στο ‘Η Σημασία του να μην κάνεις τίποτα’, ένας τίτλος που θα ήθελαν να υιοθετήσουν οι επιστήμονες που επιμένουν ότι το να μην κάνεις τίποτα κάνει καλό στην υγεία και την ψυχολογία μας. Δεν είναι εύκολο να μην κάνεις τίποτα: Η κοινωνία μας βασίζεται στους ανθρώπους που κάνουν διαρκώς πράγματα και η κουλτούρα μας κινείται γύρω από αυτό, όμως τελικά όσοι μπορούν να μάθουν να μην κάνουν τίποτα θα έχουν σημαντικά οφέλη.

Το να μην κάνεις τίποτα δεν σημαίνει ‘να μην κάνεις τίποτα’: Πάντα κάνουμε κάτι ακόμα κι όταν απολαμβάνουμε την ‘τεμπελιά’. Οι επιστήμονες δεν θεωρούν παθητική την τεμπελιά και όταν λένε να ‘μην κάνεις τίποτα’ εννοούν να ‘μην κάνεις κάτι χρήσιμο’. Για παράδειγμα, όταν δουλεύετε παραπάνω μόνο και μόνο για να βγάλετε περισσότερα λεφτά και να αγοράσετε πράγματα, κάνετε κάτι χρήσιμο για τους εμπόρους αλλά όχι απαραίτητα και για εσάς.
Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να σας κάνει να σκέφτεστε μόνο το μέλλον χωρίς να δίνετε σημασία στο παρόν. Με αυτή την έννοια, οι επιστήμονες ταυτίζουν το ‘να μην κάνεις τίποτα’ με το ‘να αισθάνεσαι ζωντανός’.
Η χαλάρωση και η βαρεμάρα ενισχύουν την δημιουργικότητά σας: Μπορεί να έχετε παρατηρήσει πως όταν κάνετε ένα διάλειμμα από τη δουλειά σας και σταματάτε να εστιάζετε σε αυτή, έχετε αμέσως περισσότερη όρεξη να συνεχίσετε τη δουλειά ή έχετε μια καλή ιδέα. Ταυτόχρονα, όταν βαριόμαστε ενισχύουμε τη δημιουργικότητά μας προκειμένου να βρούμε τρόπους για να αλλάξουμε την κατάσταση.
Δεν είναι παραγωγικό να είμαστε πολυάσχολοι: Πολύ συχνά μπερδεύουμε την προσπάθεια με την αποτελεσματικότητα, για αυτό μετά από μια πολυάσχολη μέρα αισθανόμαστε κουρασμένοι αλλά χρήσιμοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξαμε και παραγωγικοί. Αντίθετα, όταν χαλαρώνουμε και δεν κάνουμε τίποτα μπορεί να βρούμε τους σωστούς μηχανισμούς για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα.
Αποκτούμε έλεγχο της προσοχής μας: Είναι δύσκολο να μάθει κανείς πώς να μην κάνει τίποτα, πώς να χαλαρώσει χωρίς να του αποσπάσει την προσοχή ένα τηλεφώνημα, ένα mail, μια δουλειά που πρέπει να κάνει. Όταν μάθετε να χαλαρώνετε χωρίς να κάνετε τίποτα θα δείτε ότι θα μπορείτε πιο εύκολα να ελέγξετε την προσοχή σας αλλά και το πρόγραμμά σας.
edwhellas.gr


Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/01/%ce%b7-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%af%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b1.html#ixzz3OzyjmEUh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου