ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Ο άθλος της Ανεξάρτητης Μεραρχίας.

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 



Ο άθλος της Ανεξάρτητης Μεραρχίας.
Δημητρίου Αμπελά Ανεξάρτητος Μεραρχία -Οι Άγνωστοι Μύριοι
    Η διαταγή που έλαβε στις 13 Αυγούστου 1922 η Ανεξαρτήτη Μεραρχία ήταν αποστολή αυτοκτονίαςγια να διασπάσει την ενότητά της τουρκικής επίθεσης στο Αφιόν Καραχισάρ έπρεπε πάση θυσία να διεισδύσει, από τα απόρθητα Στενά Κουμπέτ, με10.000 άνδρες, στο εχθρικό έδαφος και με κεραυνοβόλο επίθεση να αιφνιδιάσει τον εχθρό στα νώτα του.
    Η σύλληψη του σχεδίου επιτελικά, ήταν ορθή, τα μέσα όμως και ο χρόνος που διατέθηκαν στη Μεραρχία, αντικειμενικά, ήταν ανεπαρκή. Παρ’ όλα ταύτα, για την εκτέλεσή του, εθυσιάζετο μια ολόκληρη μεραρχία.
    Στις μέρες που ακολούθησαν, οι εξελίξεις και ανακατατάξεις στο θέατρο των επιχειρήσεων ήταν ραγδαίες. Οι κεμαλικές ορδές παρέσυραν τα πάντα σκορπίζοντας την φρίκη και τον όλεθρο. Το Νότιο τμήμα της Στρατιάς καταστράφηκε ολοκληρωτικά και οι Μύριοι της Ανεξάρτητης Μεραρχίας εγκλωβίσθηκαν στο βάθος της Μικράς Ασίας, αποκομμένοι από κάθε προϊστάμενο κλιμάκιο. Αργά πλέον συνειδητοποίησαν τη θλιβερή πρωτοβουλία που τους άφησε η Ελληνική Στρατιάνα τα βγάλουν πέρα μόνοι τους!
    Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει η απίστευτη οδύσσειά τους.
    Η Ανεξάρτητη Μεραρχία περικυκλωμένη ασφυκτικά από το τακτικό και άτακτο κεμαλικό στρατό διένυσε 600 χιλ.σε 15 ημέρες Στο πέρασμα τους, κατά την κάθοδό τους προς την μακρινή θάλασσα στο Δικελί, σταματούσαν μόνο για να αντιμετωπίσουν έναν πολυάριθμο αφηνιασμένο εχθρό, που κυριολεκτικά τον νίκησαν και τον ταπείνωσαν. Η ελληνική σημαία διάταζε και η τουρκική εκτελούσε! Οι Μύριοι της Ανεξάρτητης Μεραρχίας κατόρθωσαν όχι μόνο να σώσουν εαυτούς, τις σημαίες και τα διακριτικά της Μονάδος αλλά και 8,000 πρόσφυγες. Για την εποποιία τους και τον ιστορικό άθλο που πραγματοποίησαν, όταν επαναπατρίσθηκαν τους επιφυλάχθηκε ακόμα μια θλιβερή έκπληξη…
    Η περιγραφή της ιστορίας την Ανεξάρτητης Μεραρχίας είναι συναρπαστική. Πρόκειται για την πιο απίστευτη ιστορία που διαβάσατε ποτέ, ένα χρονικό δράσης, τόλμης, αντοχής και αυταπάρνησης.
    Υπογραμμίζεται τι μπορεί να πετύχει το θάρρος, η εκπαίδευση, η πειθαρχία και κυρίως η ηγεσία. Η Κάθοδος των Νεότερων Μυρίων είχε την ατυχία να μείνει εντελώς άγνωστη! Μια χρυσή σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας ενταφιάστηκε από τα τραγικά γεγονότα και τις σκοπιμότητες της εποχής και φυσικά δεν πήρε την θέση που της έπρεπε.
    Η ανεξάρτητη Μεραρχία στις 18 Αυγούστου, ενω βρισκόταν σε πορεία ,υπέστη επίθεση κοντά στην Κιουτάχεια από την 1η τουρκική Μεραρχία.
    Ύστερα από 12ωρο σκληρό αγώνα ανέτρεψε τους τούρκους και συνέχισε την πορεία της προς Τσεντίζ.   Στις 20 Αυγούστου πήρε ερματισμένο φάκελλο, που της έριξε ο αεροπόρος λοχαγός Γ.Ξηρός. Ήταν ειδοποίηση της Στρατιάς, που την κατατόπιζε για τις εξελίξεις στο νότιο συγκρότημα και την εξουσιοδοτούσε να διασωθεί όπως μπορούσε. Ο διοικητής της μεραρχίας Δ. Θεοτόκης, οι διοικητές των συνταγμάτων της Ι. ΚωνσταντίνουΝ. Σκύρος και Ν. Τσίπουραςκαι οι άλλοι αξιωματικοί της σε πλήρη σύμπνοια με τους άνδρες , που τους κατατόπισαν για την κατάσταση, πέτυχαν,διανύοντας επί 15 μέρες 600 χιλιόμετρα σε χώρα εχθρική, με συνεχείς προσβολές του τουρκικού ιππικού και των τούρκων κατοίκων, να φθάσει στο Δικελί και να μεταφερθεί με πλοία στη Μυτιλήνη την 31η Αυγούστου, σώζοντας και τους Έλληνες και τους Αρμένιους κατοίκους της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου