ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Η κομπίνα της 5ετίας σε εστιατόριο-καφέ: Από το 2009 έκοβαν μόνο πλαστές αποδείξεις

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr    " 



Η κομπίνα της 5ετίας σε εστιατόριο-καφέ: Από το 2009 έκοβαν μόνο πλαστές αποδείξεις
    Τέλος σε μία απίστευτη κομπίνα έβαλε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς συνέλαβε τον διαχειριστή και ομόρρυθμο μέλοςεστιατορίου - καφετέριας στην Αθήνα για μη έκδοση αποδείξεων μεγάλης αξίας.
    Οπως διαπιστώθηκε, για το διάστημα από τα τέλη του 2009 έως τις αρχές του 2014 η επιχείρηση εξέδιδε μέσω ειδικά διαμορφωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή παράνομες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, τις οποίες εκτύπωνε σε θερμικό χαρτί, όμοιο με τo προβλεπόμενο, ώστεο πελάτης να πείθεται ότι έλαβε το νόμιμο παραστατικό. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι είχαν εκδοθεί περισσότερες από 15.500 αποδείξεις.
    Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας συμπεριλαμβάνεται και ο αδερφός του, επίσης διαχειριστής και ομόρρυθμο μέλος της επιχείρησης
    Η ελεγχόμενη εταιρεία απέφυγε την απόδοση ΦΠΑ, το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί από την αρμόδιαΔΟΥ, υπολογίζεται όμως σε χιλιάδες ευρώ.
    Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνελήφθη προχθές (16-02-2015) το πρωί 55χρονος ημεδαπός, διαχειριστής και ομόρρυθμο μέλος εταιρείας που λειτουργεί ως εστιατόριο - καφετέρια στην Αθήνα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ποινικές και διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, και συγκεκριμένα για μη έκδοση μεγάλου αριθμού αποδείξεων λιανικών συναλλαγών μεγάλης αξίας.
    Στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνεται και ο 51χρονος αδερφός του συλληφθέντα, επίσης διαχειριστής και ομόρρυθμο μέλος της επιχείρησης.
    Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της επιχείρησης, από κλιμάκιο αστυνομικών τουΤμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσηςεντοπίστηκαν δύο νόμιμες σε χρήση ταμειακές μηχανές και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, που εξέδιδε παράνομες - εικονικές αποδείξεις, οι οποίες προσομοίαζαν με τις προβλεπόμενες.
Πώς είχε στηθεί το κόλπο
    Ως προς τον τρόπο έκδοσής τους, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση κατάλληλα διαμορφωμένου λογισμικού οι ληφθείσες παραγγελίες καταχωρούνταν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στη συνέχεια οι παράνομες αποδείξεις εκτυπώνονταν σε θερμικό χαρτί, όμοιο με αυτό των προβλεπόμενων αποδείξεων.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πελάτης που λάμβανε τη συγκεκριμένη απόδειξη να πείθεται ότι έλαβε το νόμιμο παραστατικό.
    Από την εμπεριστατωμένη ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων που αφορούσαν ολοκληρωμένες παραγγελίες του καταστήματος και από την αντιπαραβολή στοιχείων μεταξύ ολοκληρωμένων παραγγελιών και νόμιμων αποδείξεων που είχαν εκδοθεί για τη χρονική περίοδο από 28-12-2009 έως και 22-02-2014, προέκυψε φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.
    Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι από τον εν λόγω μηχανισμό είχαν εκδοθεί τουλάχιστον 15.573 αποδείξεις συνολικής αξίας τουλάχιστον 28.031,40 ευρώ (υπολογιζόμενες με την ελάχιστη αξία κάθε μίας απόδειξης, δηλαδή 1,80 ευρώ).
    Μέσω της μη έκδοσης παραστατικών, η ελεγχόμενη επιχείρηση απέφυγε την απόδοση ΦΠΑ, το ύψος του οποίου αναμένεται να προσδιοριστεί από την αρμόδια ΔΟΥ, υπολογίζεται όμως σε χιλιάδες ευρώ.
    Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τις διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν, θα ενημερωθεί η αρμόδια ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου