ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης


Posted: Μαρτίου 24, 2015 at 12:37 μμ, Last Updated: 
Οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη είναι τοπικές υπερπλασίες του βλεννογονικού ιστού ή μορφώματα που προκύπτουν από εναπόθεση χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων και αποτελούν ένα αρκετά συχνό εύρημα.
Υπολογίζεται ότι στο 1-5% του ενήλικου, κυρίως, ανδρικού πληθυσμού ανακαλύπτονται τυχαία πολύποδες κατά τον έλεγχο με υπερήχους που αφορούν διερεύνηση του ανώτερου πεπτικού σωλήνα ή παθήσεων του ήπατος και των χοληφόρων.
Ένα στα είκοσι υπερηχογραφήματα θα αναδείξει πολύποδες, ενώ σε χοληδόχους που έχουν εξαιρεθεί χειρουργικά, καταγράφονται σημαντικά ποσοστά παρουσίας πολυπόδων.

Είδη πολυπόδων
-Χοληστερινικοί πολύποδες (60% του συνόλου)
-Αδενομυώματα (25%)
-Φλεγμονώδεις πολύποδες (10%)
-Αδενώματα (5%)
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (95%), οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι καλοήθεις όγκοι.
Οι χοληστερινικοί πολύποδες, τα αδενομυώματα και οι φλεγμονώδεις πολύποδες, δεν εξαλλάσσονται σε καρκίνο. Τα αδενώματα όμως μπορούν να οδηγήσουν σε αδενοκαρκινώματα.
Συμπτώματα
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Ανευρίσκονται τυχαία σε υπερήχους που γίνονται για άλλους λόγους. Επειδή όμως συχνά συνυπάρχουν με χολολιθίαση, υπάρχει η εντύπωση ότι τα συμπτώματα οφείλονται στους πολύποδες.
Πολύ σπάνια, αν ένας πολύποδας βρίσκεται κοντά στον αυχένα της χοληδόχου και εμποδίζει την ομαλή εκροή της χολής, ίσως να προκαλεί πόνο, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο.
Αντιμετώπιση
Επειδή υπάρχει η πιθανότητα της εξαλλαγής σε καρκίνο, το μέγεθος του πολύποδα αποτελεί οδηγό ώστε ο γιατρός να αποφασίσει εάν και πότε χρειάζεται χειρουργείο.
Αν το μέγεθος είναι κάτω από ένα εκατοστό του μέτρου, ο πολύποδας παρακολουθείται με υπέρηχους κάθε 6 μήνες επί 2 χρόνια.
Αν το μέγεθος δεν μεταβάλλεται η μέτρηση γίνεται μία φορά το χρόνο.
Εάν ο πολύποδας είναι πάνω από ένα εκατοστό, πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.
onmed.gr


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/03/%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%8d%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b7%ce%b4%cf%8c%cf%87%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1.html#ixzz3VRDdi3HO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου