ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΑΥΞΗΣΗ 36% ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ 4ΜΗΝΟ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

23/06/2015
Επιδείνωση παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, καθώς σε ετήσια βάση στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2015 το έλλειμμα κατέγραψε αύξηση 36% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, υπερβαίνοντας τα 3,1 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 830 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του 2014.

Η αύξηση αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την σημαντική μείωση του πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Εισοδημάτων στα 307 εκατ.ευρω από 1,77 δισ.ευρω πέρυσι.
Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε στα 5,8 δισ. ευρω από 6,2 δισ. ευρω πέρυσι, καθώς οι εξαγωγές αγαθών (πλην καυσίμων και πλοίων) αυξήθηκαν οριακά στα 4,5 δισ.ευρω από 4,5 δισ. ευρω πέρυσι. Ωστόσο συνολικά οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν στα 6,7 δισ.ευρώ από 7,3 δισ.ευρω πέρυσι. Ταυτοχρόνως, μεγαλύτερη μείωση στα 12,5 δισ.ευρω από 13,5 δισ.ευρω πέρυσι εμφάνισαν οι εισαγωγές.
Συνολικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 2,7 δις, έναντι ελλείμματος 858 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2014.
Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, μειώθηκαν κατά 50 εκατ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση κατά 6,0 δύσε. ευρώ των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 11,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων ύψους 5,2 δισεκ. ευρώ.
Ακόμη, οι καθαρές υποχρεώσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,8 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου