Ο Boyan Slat
Ο Boyan Slat


Η λύση στο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης ενδέχεται να δοθεί από έναν 20χρονο Ολλανδό ο οποίος σχεδιάζει το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ καθαρισμού των ωκεανών.

Ο Boyan Slat επινόησε έναν τρόπο ώστε να ανακόψει τη ρύπανση των θαλασσών που κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι επιβαρύνονται κατά 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού. Ο αυτο- καθαρισμός των νερών αποτελεί μια συμβιβαστική λύση ώστε και το ατελείωτο κυνήγι όσων δεν φροντίζουν για τις θάλασσες να σταματήσει, αλλά και να υπάρξει οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου.


 Ένας 20χρονος Ολλανδός ίσως καταφέρει να σώσει τους ωκεανούς από το πλαστικό


Ο Boyan Slat σχεδιάζει την τοποθέτηση τεράστιων πλωτών φραγμάτων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου εντοπίζονται φυσικές περιστρεφόμενες δίνες ανά την υφήλιο. Αυτά τα πλωτά φράγματα σχήματος V θα αιχμαλωτίζουν τα πλαστικά απόβλητα, αλλά δεν είναι δίχτυα και οι οργανισμοί της θάλασσας δεν θα κινδυνεύουν να μπλεχτούν σε αυτά.


 Ένας 20χρονος Ολλανδός ίσως καταφέρει να σώσει τους ωκεανούς από το πλαστικό


Το ρεύμα θα περνά υπόγεια κάτω από αυτά τα φράγματα, ώστε οι οργανισμοί να μην αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο και να είναι ασφαλείς, όπως προτείνει ο Slat σε αυτή τη λύση για την εκκαθάριση των ωκεανών.

Επιπλέον, το πλαστικό που επιπλέει θα συγκεντρώνεται και θα διοχετεύεται προς την επιφάνεια του νερού για να είναι ευκολότερη η συλλογή και η απομάκρυνσή του.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή αυτού του μηχανισμού, δήλωσε πως θα είναι διαθέσιμο από το 2016. Αρχικά, θα τοποθετηθεί κοντά στο ιαπωνικό νησί Tsushima που βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Ναγκασάκι και τη Νότια Κορέα. Υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 6.500 πόδια σε βάθος και θα είναι ο μεγαλύτερος μηχανισμός που θα έχει κατασκευαστεί σε ωκεανό.

Τα σημεία όπου αναμένεται να γίνει η εγκατάσταση των κατασκευών
Τα σημεία όπου αναμένεται να γίνει η εγκατάσταση των κατασκευών


Ο αριθμός αυτών των συστημάτων καθαρισμού των θαλασσών πρόκειται να αυξηθεί, καθώς σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό όλο και περισσότερα πρόκειται να εγκατασταθούν σε τοποθεσίες ανά τον κόσμο.

Στο μεταξύ, τον ερχόμενο Αύγουστο, η επιτροπή Εκκαθάρισης Ωκεανών πρόκειται να αποστείλει 50 σκάφη προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή ανάμεσα σε Χαβάη και Καλιφόρνια. Στόχος είναι να γίνει η πρώτη χαρτογράφηση του μεγέθους της μόλυνσης από τα πλαστικά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

 Ένας 20χρονος Ολλανδός ίσως καταφέρει να σώσει τους ωκεανούς από το πλαστικό


 Ένας 20χρονος Ολλανδός ίσως καταφέρει να σώσει τους ωκεανούς από το πλαστικό


H ομάδα θα αποτελείται από τον Slat –ο οποίος θα ηγείται του πρότζεκτ- και 100 ακόμη ωκεανογράφους, σχεδιαστές, μεταφραστές, και μηχανικούς του ναυτικού. Ο Boyan Slat, μάλιστα, θα δεχθεί την υποστήριξη σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως για παράδειγμα των δημάρχων του Λος Άντζελες και της περιοχής Tsushima. Η επιτροπή Εκκαθάρισης Ωκεανών ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων από το κοινό που έφθασε τα 2 εκατομμύρια δολάρια, ένα σχετικά μεγάλο ποσό για μια νέα, καινοτόμα, ιδέα ενός 20χρονου.



Στο βίντεο που ακολουθεί ο 20χρονος Boyan Slat παρουσιάζει την πρωτοποριακή λύση για τη θαλάσσια μόλυνση.