ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Εναρξη λειτουργιας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στο Ναύπλιο

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Εναρξη λειτουργιας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στο Ναύπλιο
    Την 1η Ιουλίου 1828 αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της υπεγράφη αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» το μότο της σχολής.
    Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα(ΑΣΕΙ) του Ελληνικού Στρατού (ξηράς) και το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε στο Ναύπλιο την 1η Ιουλίου 1828 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια, αποτελώντας σχολή αξιωματικών.

    Ο Ιωάννης Καποδίστριας θέλοντας να πλαισιώσει το Τακτικό Σώμα Στρατού με ικανά στελέχη, προχωράει με διάταγμα στην ίδρυση Στρατιωτικής σχολής την οποία και ονομάζει Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
    Σαν πρότυπο έθεσε τη Γαλλική Πολυτεχνική Σχολή (École Polytechnique) δημιούργημα τουΝαπολέοντα.  Αναθέτει λοιπόν την εποπτεία της συγκρότησης και οργάνωσης στον Βαυαρό Συνταγματάρχη Καρλ Βίλχελμ φον Χάιντεκ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή διευθυντής του Τακτικού Στρατού.
    Ο ίδιος ο Καποδίστριας ονόμασε τους πέντε πρώτους μαθητές «Ευέλπιδες». Την 1η Ιουλίου 1828η Σχολή ιδρύεται στο Ναύπλιο με προσωρινό τίτλο «Λόχος των προγυμναστών» ενώ η διεύθυνση της ανατίθεται στον Ιταλό υπολοχαγό Ρωμύλο ντε Σαντέλι ο οποίος όμως αποδείχθηκε ανεπαρκής για ένα τέτοιο εγχείρημα.  Έτσι, την ίδια χρονιά ο Καποδίστριας τον αντικαθιστά με τον Γάλλο λοχαγό του Πυροβολικού Ανρί ΠωζιέΟι πρώτοι οκτώ Ανθυπολοχαγοί Πυροβολικού αποφοίτησαν το 1831, στους οποίους φόρεσε τις επωμίδες ο ίδιος ο Καποδίστριας. Το 1831 ο Καποδίστριας διορίζει στην θέση του διευθυντή της Σχολής τον Ρώσο Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Νικόλαο Ραϊκόφ.

    Στόχος της κυβέρνησης ήταν η σχολή να εκπαιδεύσει δημόσιους μηχανικούς οι οποίοι θα αναλάμβαναν κρατικά τεχνικά έργα και στην συνέχεια έργα για την οχύρωση της χώρας. Η διάρκεια της εκπαίδευσης καθορίστηκε στα 3 έτη. Το 1834 τα έτη σπουδών αυξήθηκαν στα 8 και προστέθηκαν περισσότερα μαθήματα, εισάγονται δε μαθητές ηλικίας από 12 ετών. Την ίδια χρονιά η σχολή μεταφέρεται στην Αίγινα, στο κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου ενώ το 1837 στον Πειραιά.

Διοικητές της Σχολής
1.  Υπολοχαγός ΡΩΜΥΛΟ ΝΤΕ ΣΑΝΤΕΛΛΙ (1828)
2.  Αντισυνταγματάρχης ΠΩΖΙΕ ΕΡΡΙΚΟΣ (1829-1831)
4.  Λοχαγός ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1832)
5.  Επιλοχαγός ΑΞΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (1832)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου