ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε αρχαίο ελληνικό φρούριο

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr    " 

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε αρχαίο ελληνικό φρούριο
Το φρούριο της Φαρμακίδας
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
Μας το κοινοποίησε ο Φραγκούλης Φράγκος 
    Ερείπια ενός αρχαίου οχυρού ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών από αρχαιολόγους του βουλγαρικούΕθνικού Ιστορικού Μουσείου στην περιοχή του ποταμούΡοπόταμος, κοντά στην πόλη Πριμόρσκο στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
    Το φρούριο βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και καλύπτει μια έκταση ενός τρίτου του εκταρίου.


    Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, Ιβάν Χριστόφ, δήλωσε ότι το κάστρο χτίσθηκε για αμυντικούς σκοπούς και αυτό περιβάλλεται από κοφτερά βράχια έχοντας μία μοναδική είσοδο, με ένα στενό μονοπάτι που οδηγούσε στο ισχυρό φρούριο.
    Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας των ανασκαφών, ήρθαν στο φως μέρος των τειχών του φρουρίου, σπίτια καλυμμένα με λίθινες πλάκες και ένα παράξενο κυκλικό κατασκεύασμα στο κέντρο που είναι διακοσμημένο με κεφάλια ταύρων και χρησιμοποιούνταν ως τεφροδόχος από τους αρχαίους Θράκες.
    Επίσης, βρέθηκαν ασημένια νομίσματα με την ένδειξη της γειτονικής Απολλωνίας (σημερινή Σωζόπολη) και τηςΜαρώνειαςτης πόλης κράτος στη θάλασσα του Μαρμαρά.
    Τεκμηριώθηκε και το όνομα του φρουρίου, που ήταν όπως παρουσιάζεται σε παλαιούς χάρτες ως «Φαρμακίδα» που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ‘θεραπεύτρια ή θεραπευτής’, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
    Η λατρεία των θεών και των αγίων-θεραπευτών, ήταν αρκετά διαδεδομένη στην νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
    Για παράδειγμα το όνομα του Απόλλωνα συνοδεύονταν από την ονομασία ‘Ιατρός’ που σημαίνει ‘θεραπευτής’.
    Επίσης η Αγία Αναστασία στην παλιά Αγχίαλο (σημερινή Πομόριε), στον Πύργο (σημ. Μπουργκάς) και στηνΑπολλωνία (σημερινή Σωζοπόλ) ήταν γνωστή με το όνομα Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια.
    Το γιατί ονομάστηκε το αρχαίο φρούριο ως ‘Φαρμακίδα’ και ποιος λατρεύονταν εκεί, είναι ένα θέμα για τους αρχαιολόγους που με τη συνέχιση των ανασκαφών, ίσως, αποκαλύψουν νέα στοιχεία για το είδος της θεραπείας που γίνονταν στο φρούριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου