ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Η εμπειρία ξένου δημοσιογράφου στην Ελλάδα και το Ναύπλιο εν μέσω δημοψηφίσματος και capital controls


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9.7.15 | 
 «Πέρασα 16 μέρες στην Ελλάδα και αν πρόκειται να πάτε σύντομα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακυρώσετε το ταξίδι σας». Αυτός είναι το τίτλος του άρθρου του Jeremy Saum που είναι διευθυντής σύνταξης στο ταξιδιωτικό AFAR. Το άρθρο του έχει αναδημοσιευτεί και από το Business Insider και σε αυτό ο Saum μοιράζεται τις εμπειρίες του από το ταξίδι του στην χώρα μας, οι οποίες δεν του ήταν καθόλου δυσάρεστες.

Όπως σημειώνει, κατά την επιστροφή του, η ερώτηση που είχαν να του κάνουν οι περισσότεροι αφορούσε στο πόσο τον επηρέασε η οικονομική κρίση. «Ούτε στο ελάχιστο», ήταν η απάντηση που έδινε ο ίδιος. Όπως εξηγεί μάλιστα, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισαν ήταν όταν χρειάστηκε να εντοπίσουν κάποιο ΑΤΜ με χρήματα. «Όταν βρίσκαμε ένα, μπορεί να χρειαζόταν να περιμένουμε στην ουρά για 5 λεπτά συνολικά», λέει και συνεχίζει: «Ακόμα και όταν οι τράπεζες επέβαλαν όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ την ημέρα, αυτό δε φαίνεται να ίσχυε για εμάς που είχαμε πρόσβαση σε λογαριασμούς αμερικανικών τραπεζών. Επιπλέον στα περισσότερα μέρη που πήγαμε έκαναν δεκτές πιστωτικές κάρτες».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του βρέθηκε στην Πελοπόννησο, τα Μετέωρα, την Αθήνα, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο και ήρθε σε επαφή με αρκετό κόσμο. «Μιλώντας με ανθρώπους που ασχολούνται με τουριστικά σε περιοχές έξω από την Αθήνα, φαινόταν σα να μην είχαν νιώσει καθόλου την κρίση», γράφει ο Saum που τονίζει ότι σύμφωνα με όσα του είπαν επιχειρηματίες του χώρου, οι Έλληνες τουρίστες μπορεί να έχουν μειωθεί, οι ξένοι όμως συνεχίζουν να καταφθάνουν.

Ο δημοσιογράφος μεταφέρει και σκηνές από την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου βρέθηκε στα στενά της Πλάκας και στο Μοναστηράκι. «Τα καφέ, τα καταστήματα και τα εστιατόρια, ήταν ζωντανά και γεμάτα κόσμο» λέει, ενώ συνεχίζει τονίζοντας ότι τα μοναδικά σημάδια κρίσης που εντόπισε ήταν μερικά ημιτελή έργα και οι κλειστές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Το δημοψήφισμα

«Πετάξαμε το πρωί του δημοψηφίσματος και από τις συζητήσεις που είχαμε με τον κόσμο πριν πάει να ψηφίσει πήραμε την αίσθηση ότι δεν περίμεναν να αλλάξουν και πολλά όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», λέει ο Saum θέλοντας να δώσει μία ιδέα από το κλίμα που επικρατεί στην χώρα μας. «Δεν επρόκειτο να αλλάξει τα δεδομένα της οικονομικής κατάστασης και κανείς δεν ήξερε πως θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις», τονίζει ο δημοσιογράφος που μεταφέρει και τη συνομιλία του με έναν ταξιτζή που επιθυμούσε να επικρατήσει το «όχι». Όπως εξηγεί, η επιθυμία του αυτή βασιζόταν στην εντύπωση που είχε ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα έδινε σε άλλες χώρες την ελπίδα ότι μπορούν κι αυτές να σταθούν απέναντι στους Ευρωπαίους γραφειοκράτες.
Η φωτογραφία του Jeremy Saum από το πέρασμά του από το Ναύπλιο συγκαταλέχθηκε στις καλύτερες 10 της προηγούμενης εβδομάδας στο AFAR. Όπως σημειώνει ο ίδιος ξύπνησε από το χτύπημα της καμπάνας της εκκλησίας

«Να φέρετε ευρώ στην Ελλάδα»

Καταλήγοντας ο δημοσιογράφος του AFAR δηλώνει ότι νιώθει ιδιαίτερα τυχερός που όλα στο ταξίδι του κύλησαν ομαλά. Το ελληνικό τοπίο του φάνηκε πανέμορφο και γι' αυτό ακριβώς το λόγο κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις.

Όπως λέει, αξίζει κανείς να οδηγήσει στα βουνά από την Σπάρτη έως την Καλαμάτας και για να συναντήσει την ιστορία, αλλά και για να δοκιμάσει τις τομάτες τους.

Το να είναι ήδη εφοδιασμένοι με χαρτονομίσματα είναι η επόμενη πρότασή του, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο να περιμένουν σε ουρές στα ATM, ενώ όπως τονίζει θα πρέπει να ενημερώνονται πάντα για τις εξελίξεις.

«Από την εμπειρία μου όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακυρώσετε το ταξίδι σας. Στην πραγματικότητα, φέρνοντας ευρώ στην Ελλάδα για να ξοδέψετε, είναι ένας μικρός τρόπος να βοηθήσετε», καταλήγει ο Jeremy Saum.

ΠΗΓΗ: " http://www.argolikeseidhseis.gr  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου