Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να «διαταράξουμε» και τις διατροφικές μας συνήθειες, ειδικότερα σε μια περίοδο που θέλουμε να αισθανόμαστε υγεία και ευεξία.

Παρακάτω, θα βρείτε 10 διατροφικές και όχι μόνο συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες του καλοκαιριού:
1. Μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα. Η κατανάλωση ενός υγιεινού και ισορροπημένου πρωινού θα σας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημα της μέρας, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της πείνας, προκειμένου να αποφύγετε το «τσιμπολόγημα».
2. Ενυδατωθείτε! Οι αυξημένες απώλειες υγρών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, απαιτούν επαρκή ενυδάτωση. Επιδιώξτε καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτηριών υγρών, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι νερό. Θυμηθείτε πως οι φυσικοί χυμοί, αν και αποτελούν ένα καλό μέσο ενυδάτωσης, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς εκτός από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό, περιέχουν και θερμίδες.
3. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Όχι μόνο θα σας εφοδιάσουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά θα συμβάλλουν και στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικές επιλογές για ένα ολιγοθερμιδικό σνακ ή ακόμη και για ένα ελαφρύ γεύμα.
4. Αποφύγετε τα μεγάλα και «βαριά» γεύματα. Η κατανάλωση ενός «πλούσιου» θερμιδικά γεύματος, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία. Προτιμήστε λοιπόν, ελαφριά και εύπεπτα γεύματα, που δε θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον οργανισμό σας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
5. Αλάτι  ναι μεν, αλλά… Ίσως να έχετε ακούσει ότι το καλοκαίρι μπορούμε να είμαστε περισσότερο «ελεύθεροι» στην κατανάλωση αλατιού, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης που οδηγεί σε απώλεια ποσότητας νατρίου, αλλά και εξαιτίας της δίψας που προκαλεί η κατανάλωσή του, διευκολύνοντας έτσι την πρόσληψη υγρών. Ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτείτε πως η ποσότητα νατρίου ενός τυπικού διαιτολογίου είναι ήδη αρκετά υψηλή, καθώς πλήθος τυποποιημένων τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να προσθέτετε περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
6. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Αν και το αλκοόλ σίγουρα πρωταγωνιστεί στις καλοκαιρινές εξόδους, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να επιδράσει αρνητικά τόσο στην υγεία όσο και στο σωματικό βάρος. Επομένως, «απολαύστε υπεύθυνα» και προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τα 2 ποτά/ημέρα εάν είστε άντρας και το 1 ποτό/ημέρα εάν είστε γυναίκα.
7. Παγωτό με μέτρο. Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να του αντισταθούν, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, λίπος και θερμίδες χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του. Περιοριστείτε, λοιπόν, σε 1-2 παγωτά την εβδομάδα και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Επιπλέον, προτιμήστε απλές γεύσεις, παγωτά τύπου σορμπέ ή παγωμένο γιαούρτι, που αποτελούν πιο ελαφριές επιλογές.
8. Λάβετε μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιταχύνουν την αλλοίωση των τροφίμων. Φροντίστε για την κατάλληλη συντήρηση και ψύξη των τροφίμων, και ειδικότερα των ευπαθών προϊόντων, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων.
9. Μην ξεχνάτε την άσκηση. Ενδεχομένως η ζέστη να σας αποθαρρύνει από την εκτέλεση σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, δε θα πρέπει να παραλείπετε την τακτική άσκηση, προσαρμόζοντας κατάλληλα το πρόγραμμά σας ώστε να γυμνάζεστε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Άλλωστε, το καλοκαίρι προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες άσκησης, με την κολύμβηση, τα θαλάσσια σπορ και τους απογευματινούς περιπάτους να πρωταγωνιστούν.
10. Κοιμηθείτε επαρκώς. Το καλοκαίρι, οι ευκαιρίες για διασκέδαση και ξενύχτι αυξάνονται. Θα πρέπει όμως να φροντίζετε να ξεκουράζεστε επαρκώς, αφού η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη συγκέντρωση και απόδοσή σας, όσο και τις διατροφικές σας συνήθειες.
neadiatrofis.gr