ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

"Κτύπησαν" κολοσσιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ - "Δείχνει" ότι υπάρχει "θησαυρός" και στην ελληνική ΑΟΖ!

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 



"Κτύπησαν" κολοσσιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ - "Δείχνει" ότι υπάρχει "θησαυρός" και στην ελληνική ΑΟΖ!
http://www.efenpress.gr pronews.gr
ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΚΗΣ ΑΟΖ
    Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρία ΕΝΙ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.
    Σύμφωνα με την ΕΝΙ, το κοίτασμα θα μπορούσε να δώσει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και καλύπτει μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
    To κοίτασμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ισραηλινά Λεβιάθαν και Ταμάρ και το κυπριακό κοιτασμα Αφροδίτη και η έναρξη εξόρυξής του σε επτά χρόνια από σήμερα θα δώσει στην Αίγυπτο πόρους ίσους με 10 δισ. δολάρια ετησίως και θα μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Ευρώπης για φυσικό αέριο μέχρι ποσοστού 10% αυτού που καταναλώνεται σήμερα ετησίως.
    Το ενδιαφέρον είναι ότι το κοίτασμα θεωρείται βέβαιο ότι συνορεύει με ένα ένα άλλο που βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ το οποίο πιθανόν είναι μεγαλύτερο και από αυτό της Αιγύπτου!
    O εκπρόσωπος της ΕΝΙ δήλωσε ότι το κοίτασμα Zohr, εκτός από το μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής της Μεσογείου, είναι και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου και μπορεί να καλύψει για πολλλές δεκαετίες τις ανάγκες της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο και φυσικά να της αποφέρει έσοδα δεκάδων δισ. δολ. από εξαγωγές!
    Είναι βέβαιο ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση του στρατηγού Σίσι, γνώριζε εδώ και καιρό την ανακάλυψη εξ ου και οι φρενιτιώδεις εξοπλισμοί στους οποίους έχει αποδυθεί με προμήθειες οπλικών συστημάτων κυρίως από την Γαλλία (24 Rafale, 1 FREMM, 1 κορβέτα) και την Ρωσία (38 ΜiG-29/35, αντιαεροπορικά συστήματα BUK-M2, επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 κλπ)...
    Στον παραπάνω χάρτη της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS) για κοιτάσματα στον Κώνο του Νείλου (Δέλτα) στην Ανατολική Μεσόγειο, επάνω στον οποίο το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ έκανε προβολή των ΑΟΖ με κίτρινες γραμμές!
    Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του, καθώς τμήματα της ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ συμπεριλαμβάνονται στις χρυσοφόρες περιοχές, που χωρίζονται σε 4 ζώνες από κάτω προς τα επάνω:
α. Ζώνη Νείλου (χερσαία και θαλάσσια) με χρώμα πορτοκαλί
β. Ζώνη Κώνου του Νείλου (θαλάσσια) με το υπόλοιπο γαλάζιο χρώμα
γ. Ζώνη Μεσογειακής Ράχης εντός των ΑΟΖ Ελλάδας (με τμήμα της Λεκάνης του Ηροδότου) και Κύπρου, με λευκό χρώμα
δ. Ζώνη Θαλάσσιου Όρους Ερατοσθένη, στην Κυπριακή ΑΟΖ με φουξ χρώμα
    Σημειώνουμε πως στη σχετική δημοσίευση του USGS παρατίθενται ποσοτικά στοιχεία για την γαλάζια συνολικά ζώνη, όχι όμως και για την λευκή και φούξια, που όλως τυχαίως είναι ελληνικές
    Στην δε γαλάζια, κυρίως αιγυπτιακή ζώνη, εκτιμάται από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ πως υπάρχουν 1,8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου223 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (δηλαδή 7,8  τρισ. κυβικά μέτρα)και 6 δισ. βαρέλια υγρών φυσικού αερίου (NGL)!
    Παρόμοιες ποσότητες τηρουμένων των αναλογιών, πρέπει να υπάρχουν και στις δικές μας ζώνες, τη λευκή και φουξ, που και οι δυο μαζί είναι σε μέγεθος όσο η μισή γειτονική γαλάζια! Αλλά οι Αμερικάνοι δεν δημοσιεύουν τα στοιχεία για εκεί…
   Οι κόκκινες κουκίδες είναι τα 126 εντοπισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που έχουν αποδώσει οι γεωτρήσεις των Αιγυπτίων μέσω ξένων εταιρειών! Ενώ οι πράσινες κουκίδες είναι εντοπισμένα κοιτάσματα πετρελαίου.
    (Σε άλλο χάρτη και έρευνά της η USGS εκτιμά ότι και στη Λεκάνης της Λεβαντίνης που συνορεύει με την Ανατολική Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν 1,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια (δηλαδή 4,3 τρισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου! Θυμίζουμε ότι το περίφημο Κυπριακό «Οικόπεδο 12» με το πλούσιο κοίτασμα «Αφροδίτη», εφάπτεται στην λεκάνη αυτή, όπου βρίσκονται τα ισραηλινά κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και Ταμάρ»…
    Το ζήτημα της ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ ξαναμπαίνει στο τραπέζι με δυναμικό τρόπο, εκ των πραγμάτων πλέον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου