Ένα πάγιο επιχείρημα, εκείνο που θέλει την Ελλάδα «να μην παράγει τίποτα και να έχει μόνο μία άξια λόγου βαριά βιομηχανία, τον τουρισμό», έρχεται να καταρρίψει η επιμονή με την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να επωφεληθούν από το καλό όνομα και την αξεπέραστη γεύση πασίγνωστων ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ* και ΠΓΕ** τα οποία πωλούνται όχι μόνο εντός της χώρας αλλά κατακτούν και τις αγορές του εξωτερικού.
Η φέτα, ο κρόκος, το ελαιόλαδο, η γραβιέρα, οι ελιές και δεκάδες άλλα μοναδικά προϊόντα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την Ελλάδα και ξεχωρίζουν λόγω καταγωγής, όπως εξηγεί στο pontos-news.gr ο Καππαδόκης βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, αποτελούν το μήλον της έριδος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ, γνωστής ως «Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (ΤΤΙΡ)».
Ανάμεσα στις αξιώσεις των Αμερικανών διαπραγματευτών είναι η κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) όπως είναι η ελληνική φέτα, ο κρόκος Κοζάνης, οι ελιές Καλαμών, η γραβιέρα Κρήτης και το ελαιόλαδο.
Αυτό σημαίνει πως ζητούν να παράγουν τα ελληνικά προϊοντα σε άλλες χώρες, με προδιαγραφές παρόμοιες αλλά όχι εκείνες που τα κάνουν ξεχωριστά, και να τα προωθούν στις αγορές σαν να έχουν φτιαχτεί από ελληνικά χέρια, στην ελληνική γη!
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, έχει εθνικό χαρακτήρα και προϋποθέτει άμεση και στιβαρή αντίδραση όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά κι από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϊόντα των οποίων επίσης απειλούνται.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Γιορτή Φέτας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προειδοποιεί για «Αρμαγεδδώνα» στην κτηνοτροφία εάν περάσει αυτό που ζητούν οι ΗΠΑ, και καλεί την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο για να προστατευθούν τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ πριν να είναι πολύ αργά. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης, ο βουλευτής Λάρισας εξηγεί στο pontos-news.gr ποιος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε.
Το τελευταίο διάστημα έχετε εκφράσει πολλάκις την ανησυχία σας για τον κίνδυνο κατάργησης της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ λόγω  επικείμενης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ευρώπης. Θέλετε να μας εξηγήσετε περί τίνος πρόκειται;
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, δηλαδή έχουμε προϊόντα με ονομασία προέλευσης και προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη που παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές της ΕΕ με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μια συγκεκριμένη ποιότητα και άρα έχουν μια προστιθέμενη αξία. Από τα περίπου 1.100 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν το 10% είναι προϊόντα που έχουν αναγνωριστεί στην Ελλάδα. Επομένως μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τα προϊόντα αυτά να έχουν προστασία και στις συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τρίτες χώρες.

Κρόκος Κοζάνης
Υπογράφτηκε η συμφωνία με τον Καναδά όπου εκεί κατέληξαν σε μια μεσοβέζικη λύση. Τι εννοώ; Δεν μπορούν οι παραγωγοί τυριού το οποίο βαφτίζουν φέτα στον Καναδά να εξάγουν τέτοιο τυρί σε χώρες της ΕΕ. Ωστόσο οι παλαιοί παραγωγοί διατήρησαν τη δυνατότητα να παράγουν τυρί από αγελαδινό γάλα και να το βαφτίζουν φέτα, χωρίς να χρησιμοποιούν εμβλήματα όπως η Ακρόπολη, οι κίονες και η ελληνική σημαία, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραπλάνηση του καταναλωτή. Και οι νεότεροι παραγωγοί θα μπορούν να αναγράφουν στο προϊόν τους ότι είναι τύπου φέτα ή feta-style.
Όμως στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, τη λεγόμενη ΤΤΙΡ, υπάρχει σημαντική εμπλοκή όσον αφορά την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς οι ΗΠΑ δεν δέχονται καμία έννοια προστασίας τους.
Πρόσφατα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή στην επίτροπο εμπορίου της ΕΕ, τη Σεσίλια Μάλμστρομ, αξιώνοντας να ασκήσει πίεση στις χώρες μέλη της ΕΕ προκειμένου να γίνονται απρόσκοπτα εξαγωγές αμερικανικών τυριών όπως η φέτα και η παρμεζάνα.

Στιγμιότυπο από την κουρά των αμνών (φωτ.: www.maximos.gr)
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα πρέπει να συνιστά casus belli για τη χώρα μας διότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει πραγματικό Αρμαγεδδώνα στην ελληνική κτηνοτροφία. Θα είναι ένα καίριο χτύπημα ιδιαιτέρως στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία στην οποία δραστηριοποιούνται πάνω από 90.000 οικογένειες κτηνοτρόφων.
Ανάλογη συμφωνία, τη NAFTA, είχαν υπογράψει οι ΗΠΑ με το Μεξικό με τραγικές συνέπειες για τους αγρότες και στις δυο χώρες, μια και ωφελήθηκαν οι μεγάλες εταιρείες και εξοντώθηκαν οι μικροί παραγωγοί. Εάν υποθέσουμε ότι η Ευρώπη υποχωρήσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, σε τι βαθμό θα πληγεί η Ελλάδα;
Θα είναι καίριο το πλήγμα. Γι” αυτό και μιλώντας στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Ρίγα της Λετονίας, εξήγησα στην κ. Μάλμστρομ που παρευρισκόταν εκεί τον σοβαρό κίνδυνο που θα επιφέρει μια τέτοια υποχώρηση από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, αλλά για το σύνολο των Ευρωπαίων αγροτών οι οποίοι παράγουν ποιοτικά προϊόντα.
Κι αυτό ξέρετε είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης· η ποιότητα.
Αλλά και όπως εξήγησα στην επίτροπο, όλα αυτά είναι κομμάτι της ψυχής μας και τμήμα της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα ξεπουλήσουμε στο όνομα του κέρδους.
Ουσιαστικά λέτε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να υιοθετήσουν κοινή γραμμή στο θέμα. Υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες χώρες με ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα;
Δυστυχώς, η εντύπωση που αποκόμισα στη Διάσκεψη της Ρίγας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Για αυτό και 21 βουλευτές της ΝΔ καταθέσαμε και ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ελληνική πολιτεία προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες συμμαχίες· θα έλεγα ένα κοινό μέτωπο δράσης της Ελλάδας κυρίως με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά κι άλλες χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα με εμάς, που έχουν αγροτικό τομέα, που παράγουν αγροτικά προϊόντα, που έχουν προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αυτό τον κίνδυνο.

Ελαιόλαδο ελληνικό, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής
Και βεβαίως η κυβέρνηση να ζητήσει οι συμφωνίες αυτές με τρίτες χώρες – και η συμφωνία με τον Καναδά και η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες που θα υπάρξουν, να θεωρηθούν μικτές συμφωνίες. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν αρκεί η επικύρωσή τους από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά θα πρέπει να επικυρωθούν και από τα εθνικά κοινοβούλια. Κι αυτό είναι μια γραμμή άμυνας έναντι όλων αυτών που μπορεί να απειλήσουν τα ελληνικά συμφέροντα των αγροτών.
Για το θέμα έχω ήδη ενημερώσει με σχετικές επιστολές τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την επίτροπο εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, τον Έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο και τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα ζητώ να αναλάβουν δράση για να αποτραπεί το ενδεχόμενο της μη προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο θα μπορούσε να πει κανείς ότι από τη στιγμή που στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν λευκά τυριά, ίσως μια τέτοια εξέλιξη να μην δημιουργούσε τον Αρμαγεδδώνα που περιγράφετε.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Λευκό τυρί μπορεί να παράγει ο οποιοσδήποτε. Δεν αποτελεί σφετερισμό του ονόματος της φέτας. Εξάλλου το λευκό τυρί παράγεται από αγελαδινό γάλα. Όμως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η φέτα έχει κατοχυρωθεί στη χώρα μας ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, μετά από μεγάλη προσπάθεια.
Και δεν μπορεί αυτή η προσπάθεια να υπονομεύεται ακόμα και εντός της χώρας. Να σας αναφέρω ότι πριν από λίγες μέρες διάβασα σε άρθρο της εφημερίδας δημοκρατία για αλυσίδα φούρνων που διαφημίζουν «σάντουιτς με μπαγκέτα και δανέζικο τυρί φέτα». Εάν είναι δυνατόν! Πιστεύω ότι οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να επιληφθούν του θέματος. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και εντός της Ελλάδας να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα σφετερισμού της ελληνικής φέτας.
*Προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης): Κατάγεται από συγκεκριμένη περιοχή, τόπο ή χώρα. Η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον της περιοχής. Η παραγωγή, μεταποίηση και επεξεργασία γίνονται εντός της εν λόγω οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

**Προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης): Κατάγεται από συγκεκριμένη περιοχή, τόπο ή χώρα. Η ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του οποίου μπορούν να αποδοθούν στη γεωγραφική του καταγωγή και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία γίνονται σε οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
PONTOS-NEWS