ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΤΡΑΓΚΙ: Η ΕΚΤ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ QE ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ»

04/09/2015
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησε και πέτυχε να εξαιρεθούν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών από «bail-in», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ ζήτησε εκτός από τις καταθέσεις να μην κουρευτούν ούτε οι κάτοχοι ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior bonds). Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ δεν έχει κάποιο πρόβλημα να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενο «bail-in» οι κάτοχοι ομολόγων και εν γένει οι μέτοχοι των τραπεζών.
Όπως τόνισε η «συμμετοχή» των καταθετών «θα ήταν αρνητική και αντιπαραγωγική για την ανάπτυξη, θα έπληττε την οικονομία. Θα είχε θύματα χιλιάδες καταθέτες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα δεν υπάρχουν αντίστοιχες ανησυχίες για τους κατόχους ομολόγων».
Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει ουσιαστικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χαλαρώνοντας τα κριτήρια που είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα, μέτρο από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ μπορεί πλέον να επαναγοράζει έως και το 33% μίας έκδοσης ομολόγων από 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε πως για να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας και να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα. Επιπροσθέτως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει εκπονήσει την μελέτη για την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει συνεπή και αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του νέου προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Να αποδείξει ότι κατέχει την κυριότητα του προγράμματος», τόνισε.
Επίσης, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχιστούν πιστά οι αγορές τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ δεν απέκλεισε να δοθεί παράταση του προγράμματος εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Αυτές οι αγορές έχουν θετικές επιπτώσεις στο κόστος και τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σκοπός τους είναι να λειτουργήσουν μέχρι να δούμε μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να είναι συνεπής με το στόχο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου