Τον ερχόμενο Οκτώβριο η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015 και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, στα οποία προβλέπεται η περικοπή 100 εκατ. ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2015 και 400 εκατ. ευρώ για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2016.
Πρόκειται για μια σημαντική μείωση των δαπανών για την Άμυνα κοντά στον στόχο που είχαν αρχικά θέσει στις αρχές Ιουλίου του 2015 οι δανειστές αλλά είχε προτείνει και το Μαξίμου,  όπου προβλεπόταν η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και κατά 400 εκατ. ευρώ το 2017.
Μερικές ημέρες αργότερα στις 11 Ιουλίου 2015 ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει στην Βουλή, ότι η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, περιλαμβάνει οικονομίες στον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ το 2016. Όπως διευκρίνισε τότε ο υπουργός Οικονομίας, τα 100 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από το φετινό περίσσευμα του αμυντικού προϋπολογισμού και τα 200 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις πλεονάζοντος αμυντικού υλικού. Τελικά όπως φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές κατέληξαν στην πρόταση να περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες το 2015 κατά 100 εκατ. ευρώ και το 2016 κατά 400 εκατ. ευρώ!
Αν τελικά δεν προκύψει μείωση των δαπανών για μισθοδοσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν περιοριστούν περεταίρω οι λειτουργικές δαπάνες, τότε η μόνη άμεση και εφαρμόσιμη λύση για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης θα είναι η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.
Λύση στην νέα σκληρή πραγματικότητα του τρίτου Μνημονίου αναφορικά με τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, προσπάθησε να δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος ορθά πρότεινε  την εκποίηση παλαιού στρατιωτικού υλικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την είσπραξη από το υπουργείο τμήματος από τις αποζημιώσεις που θα το ελληνικό κράτος από τους ξένους προμηθευτές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αναμεμειγμένες σε υποθέσεις δωροδοκίας και για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Πηγή: crashonline.gr