ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Καταργούνται 4 αστυνομικά τμήματα στην Αργολίδα


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 26.11.15 |  | 
 Παρουσιάστηκε χθες παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, βουλευτών, εκπροσώπων των δημοτικών αρχών της Περιφέρειας, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, η πρόταση για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να ανταποκριθεί η αστυνομία στις απαιτήσεις της εποχής, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση κι αναμένεται να εφαρμοστεί από την προσεχή άνοιξη. 

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, συγχωνεύεται ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών δομών σε όλη την Πελοπόννησο, κατά βάση λόγω μικρής υφιστάμενης οργανικής δύναμης, και δεδομένου ότι δεν αποτελούν έδρα δήμου, παρουσιάζουν χαμηλή εγκληματικότητα και ουσιαστικά οι περιοχές που καλύπτουν, ήδη αστυνομεύονται με καθημερινές εποχούμενες περιπολίες από γειτνιάζοντα αστυνομικά τμήματα. 

Στην Αργολίδα προτείνονται για συγχώνευση, ο αστυνομικός σταθμός Αγίας Τριάδας και Τολού με το αστυνομικό τμήμα Ναυπλίου, ο αστυνομικός σταθμός Νέας Κίου με το αστυνομικό τμήμα Άργους και ο αστυνομικός σταθμός Παλαιάς Επιδαύρου με τον αστυνομικό σταθμό Λυγουριού, ο οποίος αναβαθμίζεται - λόγω του γεγονότος ότι καλύπτει τουριστική περιοχή με πληθώρα εργατών κι επειδή αποτελεί βασικό οδικό κόμβο με την Κορινθία - σε αστυνομικό τμήμα Επιδαύρου με έδρα το Λυγουριό. 

Ειδικότερα, στην Αρκαδία, σύμφωνα με την προς διαβούλευση πρόταση, οδεύουν προς συγχώνευση τα αστυνομικά τμήματα Λεβιδίου, Λαγκαδίων και Σταδίου Τεγέας. Δημιουργείται τμήμα άμεσης δράσης στην Τρίπολη και μετονομάζεται το αστυνομικό τμήμα Παραλίου Άστρους σε Βόρειας Κυνουρίας, του Λεωνιδίου σε Νότιας Κυνουρίας και της Δημητσάνας σε Γορτυνίας. 

Στην Κορινθία, το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση προβλέπει συγχώνευση του αστυνομικού τμήματος Αγίων Θεοδώρων με το αστυνομικό τμήμα Λουτρακίου και το αστυνομικό τμήμα Γκούρας με το αστυνομικό τμήμα Κιάτου, το οποίο μετονομάζεται σε αστυνομικό τμήμα Συκιωνίων. Επίσης ο σταθμός τουριστικής αστυνομίας Λουτρακίου συγχωνεύεται με το αστυνομικό τμήμα Λουτρακίου στο οποίο προβλέπεται ίδρυση γραφείου τουρισμού. 

Στην Λακωνία, οδεύουν προς συγχώνευση το αστυνομικό τμήμα Περιφέρειας Σπάρτης με το αστυνομικό τμήμα Σπάρτης. Τα αστυνομικά τμήματα Κροκεών, Βλαχιώτη και ο αστυνομικός σταθμός Γερακίου συγχωνεύονται με το αστυνομικό τμήμα Σκάλας το οποίο μετονομάζεται σε αστυνομικό τμήμα Ευρώτα με έδρα την Σκάλα. Επίσης συγχωνεύεται ο αστυνομικός σταθμός Μονεμβασιάς με το αστυνομικό τμήμα Μολάων. Ακόμη προβλέπεται συγχώνευση των σταθμών τουριστικής αστυνομίας Σπάρτης, Γυθείου και Μονεμβασιάς με τα αστυνομικά τμήματα Σπάρτης, Γυθείου και Μολάων αντίστοιχα, στα οποία προτείνεται ίδρυση ιδιαίτερων γραφείων τουρισμού. Παράλληλα, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης τουριστικής κίνησης, προβλέπεται η ίδρυση μόνιμου αστυνομικού σταθμού στην Ελαφόνησο. 

Στην Μεσσηνία, η πρόταση που τίθεται σε διαβούλευση προβλέπει την συγχώνευση του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Καλαμάτας με την υποδιεύθυνση ασφάλειας Καλαμάτας και ο σταθμός τουριστικής αστυνομίας Καλαμάτας με το αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας, όπου προτείνεται ίδρυση ιδιαίτερου γραφείου τουρισμού. Επίσης, προβλέπεται συγχώνευση του αστυνομικού τμήματος Περιφέρειας Καλαμάτας και του αστυνομικού σταθμού Αρφαρών με το αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας. Επιπλέον, στην δυτική Μεσσηνία προτείνεται συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με το αστυνομικό τμήμα Κυπαρισσίας, το οποίο μετονομάζεται σε αστυνομικό τμήμα Τριφυλίας. Ακόμη συγχωνεύεται το τμήμα τροχαίας Κυπαρισσίας με το υπό ίδρυση αστυνομικό τμήμα Τριφυλίας. 

Ο αστυνομικός σταθμός Χώρας που είναι ήδη σε αναστολή λειτουργίας, προτείνεται να συγχωνευθεί με το αστυνομικό τμήμα Πύλου στο οποίο συγχωνεύεται και ο σταθμός τουριστικής αστυνομίας Πύλου με την πρόβλεψη ίδρυσης γραφείου τουρισμού. Η πρόταση αναδιάρθρωσης προβλέπει και την συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων Πεταλιδίου με το αστυνομικό τμήμα Μεσσήνης, καθώς και του αστυνομικού τμήματος Κοπανακίου, μερικώς με το αστυνομικό τμήμα Μελιγαλά, το οποίο μετονομάζεται σε Οιχαλίας και μερικώς με το αστυνομικό τμήμα Τριφυλίας. 

Συνοπτικά, στο σύνολο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, οι 83 υφιστάμενες αστυνομικές δομές συρρικνώνονται με το νέο προτεινόμενο σχήμα σε 53, που σημαίνει μείωση σε ποσοστό 35,37%. Η οργανική δύναμη ανέρχεται σε 1.763 θέσεις και η παρούσα δύναμη είναι 1.571 και θα επιτευχθεί εξοικονόμηση δυνάμεων 222 θέσεων, που σε ποσοστό οργανικής δύναμης φτάνει το -12%, ενώ σε ποσοστό παρούσης δύναμης το ποσοστό ανέρχεται στο -14,13%. Επιπλέον, με το προτεινόμενο σχέδιο υπάρχει και εξοικονόμηση πόρων από μισθώματα σε ποσοστό 6,15%, που σε πραγματικούς αριθμούς είναι 54.449,88 ευρώ. 

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε με δηλώσεις του ότι, «κάνουμε μία προσπάθεια εξορθολογισμού των αστυνομικών μας δομών αξιοποιώντας στο καλύτερο δυνατό βαθμό τις υπάρχουσες δυνάμεις». Παράλληλα ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε ότι, «στόχος είναι να φύγουμε από το πεπαλαιωμένο μοντέλο της φύλαξης κτιρίων και ταμπελών και να προσφέρουμε ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες» και πρόσθεσε πως «επιδιώκουμε την δημιουργία ενοποιημένων τμημάτων με παροχή πραγματικών υπηρεσιών κι όχι διασπορά υπηρεσιακών δομών». 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στην Πελοπόννησο, ανέφερε ότι, «οποιαδήποτε πολιτική αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της αστυνομίας θα πρέπει να συνάδει με πολιτικές μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού, ώστε να είναι αποτελεσματική», και τόνισε ότι «μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να απολαμβάνει το μέγιστο της πολιτικής συναίνεσης και να έχει χρονικό βάθος δεκαπενταετίας». 

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε αφενός, ότι προκειμένου μια μεταρρύθμιση να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να συνοδεύεται από επενδύσεις και, αφετέρου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν θέτει αυστηρά οικονομικά κριτήρια και δεν έχει αποκλειστικό στόχο την οικονομία κλίμακας. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που βρήκε τρόπο να εντάξει στο πρόγραμμά της για το ΕΣΠΑ, κωδικό για τις υποδομές της Αστυνομίας» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο θέμα του εκσυγχρονισμού των υποδομών της, και χαρακτήρισε αυτονόητη υποχρέωση κάθε Περιφέρειας να αναλάβει ποσοστό του κόστους της λειτουργίας των υποδομών αυτών.

ΠΗΓΗ : "  http://www.argolikeseidhseis.gr  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου