Οι πρωτεΐνες είναι το βασικό δομικό στοιχείο του οργανισμού μας. Η ονομασία προέρχεται από το ρήμα «πρωτεύω» και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεΐνες για την υγεία του ανθρωπίνου σώματος.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να πρωτεύσετε και να πάρετε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά;
1. Γκουάβα
To ξέρατε ότι η κόκκινη γκουάβα μπορεί να αντικαταστήσει την ντομάτα, σε περίπτωση που έχετε αλλεργία; Μια κούπα προσφέρει 4.21 γρ. πρωτεΐνης. Μπορείτε να τη φάτε σκέτη ή σε φρουτοσαλάτα ή ακόμη και με παγωτό..
2. Σπαράγγια
Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, μια κούπα περιέχει 2.95 γρ. πρωτεΐνης. Προσφέρει επίσης σίδηρο, βιταμίνη Β και C. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, μπορούμε να βρούμε φρέσκα, νόστιμα σπαράγγια, σε καλές τιμές. Μη διστάσετε να τα προσθέσετε στο καλάθι σας.
3. Μακαρόνια
«Ακάκιε τα μακαρόνια είναι μια σπουδαία πηγή πρωτεΐνης». Μια κούπα βραστά μακαρόνια περιέχει περίπου 10g πρωτεΐνης. Είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, ενώ αποτελεί και μια λύση της τελευταίας στιγμής για να κάνετε τραπέζι σε φίλους.
4. Βρώμη
Μια κούπα βρασμένης βρώμης περιέχει 5.33 γρ. πρωτεΐνης. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
5.Ψητή Πατάτα
Τα γεώμηλα προσφέρουν πολλά περισσότερα, απ’ όσα οι περισσότεροι νομίζετε. Μια μεγάλη ψητή πατάτα περιέχει 6.28 γρ. πρωτεΐνης. Δεν περιέχουν μόνο υδατάνθρακες, αλλά περισσότερη βιταμίνη C απ’ ότι μια ντομάτα και περισσότερο ποτάσιο από μια μεγάλη μπανάνα.
6. Μαύρο σιτάρι
Δεν έχετε φάει ποτέ μαύρο σιτάρι (ή φαγόπυρο); Χάνετε! Μια κούπα μαγειρεμένου μαύρου σιταριού περιέχει 5.68γρ. πρωτεΐνης. Μια ωραία ιδέα είναι να το χρησιμοποιήσετε ως αλεύρι για pancakes ή κρέπες. Δεν περιέχει γλουτένη, είναι πολύ υγιεινό και τα 100 γρ φαγόπυρου καλύπτουν σε ασβέστιο το 2% και σε σίδηρο το 12% των ημερησίων αναγκών. Τέλος στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να αποτελέσει το νούμερο ένα εχθρό κατά της παχυσαρκίας.
7. Ρεβίθια
Μισή κούπα μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει περίπου 5,9 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι μια σούπερ τροφή που προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο, ενώ περιέχει βιταμίνη Α, Β και νιασίνη. Είναι ακόμη μια καλή πηγή υδατανθράκων και πολύ πλούσια σε άμυλο.