ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκη: Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 



Θεσσαλονίκη: Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε
    Πολλοί οι λόγοι να επισκεφθείς τη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους σημαντικότερους; Οι  γεύσεις της. Από παραδοσιακά γλυκά- δημοφιλή και εμβληματικά όσο και ο Λευκός Πύργος- μέχρι πιο "φρέσκες" ιδέες και νόστιμο φαγητό του δρόμου, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε σε ένα ταξίδι σας στη συμπρωτεύουσα.

Τσουρέκι από τον Τερκενλή 
Κάντε ένα διάλειμμα από τα ψώνια -ή το window shopping- στην Τσιμισκή, για το κορυφαίο, μυρωδάτο τσουρέκι που πνίγεται στη σοκολάτα από τον «ναό» του είδους, τον Τερκενλή, στη συμβολή με την Αριστοτέλους. Με γλάσο ή όχι, με γέμιση (κάστανο, λεμόνι, πραλίνα φουντουκιού, σοκολάτα) ή μη, αποτελεί έναν γλυκό πειρασμό στον οποίο πρέπει να ενδώσετε. Θα το βρείτε και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης. Τσιμισκή 30 & Αριστοτέλους 4, τηλ.: 2310 271148, www.terkenlis.gr


Μιλφέιγ από τον Κωνσταντινίδη 
Θρυλικό το ολόφρεσκο και αφράτο μιλφέιγ των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδη, το οποίο παράγεται στο ανοιχτό εργαστήριο μπροστά σου σε λιγότερο από ένα λεπτό. Θα σας κερδίσουν και τα μικρασιατικά γλυκά καθώς και το βραβευμένο παγωτό τους.Παύλου Μελά 7 & Μητροπόλεως 119, τηλ.: 2310 227956 & Ανδριανουπόλεως 8, Καλαμαριά, τηλ.: 2310 429094, www.konstandinidis.gr
Τρίγωνα Πανοράματος από τον Ελενίδη
Προμηθευτείτε μπόλικα τρίγωνα πανοράματος από τον Ελενίδη. Χειροποίητο φύλλο κρούστας όσο πρέπει σιροπιασμένο, γεμισμένο με φρέσκια, πλούσια κρέμα. Η αυθεντική γεύση τους παραμένει αναλλοίωτη από το 1960, τη χρονιά που δημιουργήθηκαν από τον ίδιο. Θα βρείτε το ζαχαροπλαστείο στο Πανόραμα (Κομνηνών 69), στην Τσιμισκή (Γούναρη 13) και στην Καλαμαριά (Ανδριανουπόλεως 19). Τηλ.: 2310 341 531, www.elenidis.gr
Μπουγάτσα με κρέμα από τον Γιάννη
Εμβληματικό έδεσμα της πόλης η μπουγάτσα. Την έφεραν μικρασιάτες πρόσφυγες το '22, κάνοντάς την ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Περίφημη είναι η μπουγάτσα του Γιάννη, στην οδό Μητροπόλεως. Μust στάση μετά από κάθε ξενύχτι. Εκτός από μπουγάτσα με κρέμα και με τυρί, θα βρείτε και μπουγάτσα με μερέντα, καθώς και με κιμά και γιαούρτι. Μητροπόλεως 106, τηλ: 2310257375.
Θεσσαλονικιώτικο κουλούρι από πλανόδιους πωλητές
Δεν γίνεται να φύγετε από τη συμπρωτεύουσα χωρίς να δοκιμάστε ένα αυθεντικό θεσσαλονικιώτικο κουλούρι. Τσεκάρετε τη γωνία Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή το απόγευμα, καθώς και Καρόλου Ντηλ με Τσιμισκή, για ολόφρεσκο κρατσανιστό κουλούρι με μυρωδάτο  σουσάμι.
Παγωτό από το Gelati e Amore
Ο βραβευμένος Φράνκο Αμπρούζο (βραβείο Mostra Internationale di Gelati) προσφέρει εδώ και 10 χρόνια ένα από τα νοστιμότερα χειροποίητα παγωτά της πόλης, με τα καλύτερα υλικά και φρούτα εποχής. Στον «Ιταλό» (όπως είναι γνωστός στην πόλη) οι γεύσεις ανανεώνονται συνέχεια- θα βρείτε από νουτέλα και τιραμισού μέχρι μπισκότο-καραμέλα και τσιζκέικ. Κλασική αξία το μιλφέιγ - πρώτα φτιαγμένο σαν πραγματικό γλυκό και μετά σαν γεύση παγωτού. Αλεξάνδρου Σβώλου 44, τηλ.: 2310242014.
Σιροπιαστά από τον Χατζή
Μετράει πάνω από 100 χρόνια παράδοσης στην πιο γλυκιά τέχνη. Εξαιρετικά σιροπιαστά, με τρυφερά φύλλα κρούστας και πλούσιο σιρόπι, και συνταγές από Κωνσταντινούπολη που δύσκολα βρίσκεις αλλού. Σαραγλάκια πολίτικα, μπακλαβάς σοκολάτας, χανούμ μπουρέκ, σάμαλι, αλλά και ριζόγαλο, μαλεμπί μαστίχας και ταούκ γιουκσού (κομμάτια από στήθος κοτόπουλου βρασμένα με γάλα και αρωματικά). Ελ. Βενιζέλου 50, τηλ.: 2310 279058/ Θεμ. Σοφούλη 73 & Αργοναυτών, Καλαμαριά, τηλ.: 2310 17808, chatzis.gr
Μπουγατσάν από το Estrella
Must στάση στην πόλη για πρωινό και brunch με το διάσημο πλέον μπουγατσάν (κρουασάν γεμιστό με σπιτική κρέμα μπουγάτσας). Θα βρείτε και νοστιμότατα χειροποίητα bagels σε πολλούς συνδυασμούς, σπιτικές πίτες και διάφορα μικρά πιάτα, ιδανικά για τσιμπολόγημα όλες τις όλες της ημέρας με θέα την Αγία Σοφία.Παύλου Μελά 48, τηλ.: 2310 272045.
Παραδοσιακό γιαούρτι από το Δορκάδα
Ιστορικό γαλακτοπωλείο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κασσάνδρου, που οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της φήμης του στο παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι που φτιάχνει.Υπέροχα είναι επίσης το σπιτικό παγωτό από πρόβειο γάλα, η κρέμα, το ρυζόγαλο και τα χειροποίητα σιροπιαστά γλυκά. Κασσάνδρου 91, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310234675.
Βιολογική φέτα από το Mia Feta
Άνοιξε στα τέλη του 2013 και αμέσως έκλεψε τις εντυπώσεις. Κι αυτό γιατί συνδυάζει γαλακτοπωλείο και παντοπωλείο με  εστιατόριο. Εδώ, όλα όσα πωλούνται, σερβίρονται κιόλας. Τα προϊόντα καταφτάνουν από το εργοστάσιο της εταιρίαςΚουρέλλας στα Γρεβενά αλλά και από επιλεγμένους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Σπεσιαλιτέ τους η βιολογική φέτα με ολόκληρα κομματάκια άγριας τρούφας. Στα οπωσδήποτε και το γευστικό βιολογικό στραγγιστό γιαούρτι τους. Παύλου Μελά 14, τηλ.: 2310 221120.
Σοκολατάκια και ζεστή σοκολάτα στο One Sweet Day 
Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, το ιδανικό μέρος σας περιμένει στην οδό Ολύμπου, σε ένα ιδιαίτερο χώρο με vintage διακόσμηση, για να δοκιμάσετε τα πάντα γύρω από τη σοκολάτα, σε όλες τις μορφές της. Υπέροχα χειροποίητα σοκολατάκια, φρεσκολιωμένες σοκολάτες κάθε είδους, ζεστό κρουασάν με λιωμένη σοκολάτα, σοκολατένια brownies. Ολύμπου 57, τηλ.: 2310251010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου