Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται η συμφωνία της εξαγοράς της αλυσίδας σουπερ μάρκετ Βερόπουλος από την Metro του ομίλου Παντελιάδη, καθώς την Πέμπτη η Επιτροπη Ανταγωνισμού άναψε το «πράσινο φως» για το deal.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την απόφασή της, η Επιτροπή έκρινε ότι η συγκέντρωση που αφορά στην εν λόγω εξαγορά, πρωτίστως, στον τομέα λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.
Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα περιέλθουν στη Μetro οι κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων Βερόπουλος που εκτείνεται σε 54 πόλεις της χώρας. Η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα.
Έτσι ο νέος Όμιλος που δημιουργείται θα διαθέτει 295 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και θα έχει τζίρο 1 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν πηγές στο insider.gr το σχέδιο εξαγοράς προβλέπει την απόκτηση της Βερόπουλος από την Metro έναντι μικρού τιμήματος με παράλληλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της.
Επίσης ο ιδιοκτήτης της Βερόπουλος, Νίκος Βερόπουλος αναμένεται να έχει συμμετοχή στην αποπληρωμή των χρεών της αλυσίδας.
Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών η Metro παρουσίασε το 2014 πωλήσεις ύψους 697,3 εκατ. ευρώ, ΕΒΙΤDA ύψους 29,12 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 17 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, ο όμιλος Βερόπουλος το 2014 παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 537,7 εκατ. ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 127,9 εκατ. ευρώ και το κόστος πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 409,8 εκατ. ευρώ.
Η χρήση ήταν ζημιογόνα κατά 6,9 εκατ. ευρώ ενώ στο ταμείο του ομίλου κατά τη λήξη της περιόδου τα ταμειακά διαθέσιμα έφθαναν τα 9,4 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.
Οι συνολικές υποχρεώσεις (τραπεζικός δανεισμός μαζί με τους προμηθευτές) έφθαναν 354, 9 εκατ. ευρώ.
Στον ισολογισμό εμφανίζονται οφειλές ύψους 39 εκατ. ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από 9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.
Πηγή: athensmagazine.gr